Головна » 2014 » Квітень » 29 » Холмщина. Історія трагедії. Події та долі (ФОТО, ВІДЕО).
12:49
Холмщина. Історія трагедії. Події та долі (ФОТО, ВІДЕО).
Холмщина. Історія трагедії. Події та долі (ФОТО, ВІДЕО).

   29 квітня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Холмщина. Історія трагедії. Події та долі», приуроченої 70-ій річниці примусового виселення етнічних українців з території Польщі у 1944-1947 роках. На виставці представлені матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею. Подані особисті фотодокументальні архіви багатьох родин, депортованих з території Польщі до УРСР, серед яких особистий архів Надії Горлицької, майстра народної творчості України, родина якої більше п’ятдесяти років зберігала одну з найбільших святинь православної церкви – чудотворну ікону Холмської Божої Матері ХI століття.

   Матеріали виставки розповідають про життєвий і творчий шлях українського державного і культурного діяча, вченого-мовознавця, історика церкви Митрополита Іларіона (в миру Іван Огієнко). Окремий великий розділ виставки становлять етнографічні матеріали, протягам багатьох років збережені в родинах холмщаків.

   Ряд матеріалів розповідає про сучасну діяльність Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина». Також окрасою виставки стали етнографічні матеріали: це вишитий одяг, рушники, посуд, побутові речі та меблі перевезені з Холмщини.

   Виставка підготовлена відділом новітньої історії Волинського краєзнавчого музею, і є вже третьою за відліком експозицією про трагічну долю українців холмщини, значно доповненою і розширеною за рахунок надходжень до музею нових експонатів.

   Першими оглянути виставку прийшли студенти Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 709 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]