Головна » Волинський краєзнавчий музей

24 лютого о 12.00 у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Леся Українка. Події, місця, люди», присвячена дню народження поетеси.

У четвер, 10 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Міське життя. На стику століть». Кінець ХІХ – початок ХХ ст. - Belle Epoque, час в який з’являється багато новинок в будинках заможних міщан. Саме такі новинки представлені на виставці.

10 лютого о 16:00 запрошуємо на відкриття виставки «Міське життя. На стику століть».

Анну Дейнегу знають як майстриню, що вміє створювати дивовижні солом’яні павуки, духмяні дідухи. Ці атрибути різдвяних свят демонструються на персональній виставці авторки під назвою «Осяяна сонцем».

Вийшов друком 11 випуск «Волинського музейного вісника», щорічного спільного видання Волинського краєзнавчого музею та кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Солом’яні дідухи, павуки, янголи, персонажі вертепного дійства, зірки колядників, глиняні макітри, горщики, глечики, ялинкові прикраси, традиційне святкове вбрання і жіночі прикраси, дитячі іграшки демонструються у виставковій залі музею.

Питання оцифрування музейних фондів, як ніколи актуальне. Одним із вдалих прикладів цієї роботи є досвід Волинського краєзнавчого музею, який реалізовує проєкт з оцифрування в рамках гранту «House of Europe». Про це розповіла директорка музею Оксаною Важатко.

Волинський краєзнавчий музей активно оцифровує фонди. Тепер для відвідувачів буде доступна і онлайн-версія експонатів, а ще люди зможуть побачити значно більше, ніж зазвичай показують на виставках. Про це розповіла працівниця музею Анна Юхимчук.

Майстер-клас з пошуку інформації про репресованих родичів відбувся у Волинському краєзнавчому музеї. Директор державного архіву Українського інституту національної пам’яті розповів з чого почати пошук репресованих у радянські часи родичів, як звернутися в архів та які для цього потрібні документи.

«Запали Свічку пам’яті». 27 листопада, після 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців…

У Волинському краєзнавчому музеї у виставковій залі представлена фотодокументальна виставка «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932–1933 років – геноцид українського народу», створена Українським інститутом національної пам’яті.

До 31 січня приймають проєктні заявки на грантову програму «Культурна спадщина». Веб-сайт чи мобільний додаток, віртуальна екскурсія або інтерактивний архівний, бібліотечний чи музейний простір – все це можна створити!

Розпочато науково-рятувальні археологічні розкопки та археологічний нагляд у пам'ятці архітектури національного значення Палац Радзивіллів. Роботи розпочато ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту Археології НАН України.

Відбулись бюджетні слухання з аналізу перспектив функціонування обласних комунальних закладів культури в умовах обмеженого бюджетного фінансування.

Український культурний фонд оголосив перелік програм на 2022 рік. У новому грантовому сезоні УКФ матиме 9 програм та 29 ЛОТів. Упродовж періоду листопад 2021 – січень 2022 відкриватимуться можливості подавати свої заявки на гранти.

Волинський краєзнавчий музей на час шкільних канікул став місцем активного дозвілля, адже його співробітники підготували розважальну програму «Осінь – пора цікавих історій» для дітей різного віку. На одному з п’ятиденних занять побували і журналісти «Волинських Новин».

30 жовтня наукова спільнота завершила обмін думками щодо відновлення спадщини князівського роду Радзивіллів в рамках дискусійних панелей, які відбувалися у головній адмінбудівлі краю та у Художньому музеї Луцька.

29 жовтня у Луцьку та Олиці працювала міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини», співорганізатором якої став Волинський краєзнавчий музей.

Про це написала журналістка Наталія Малімон у щоденній всеукраїнській газеті «День».

29–30 жовтня у місті Луцьку та смт Олика відбудеться в офлайн/онлайн режимі Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини».

П Р О Г Р А М А

Відбулося підсумкове засідання організаційного комітету з проведення міжнародної науково-практичної конференції «Олика в європейській історії: відтворення історико-культурної спадщини», яка пройде у Луцьку та Олиці 29-30 жовтня.

Десять мільйонів гривень на реставрацію замку Радзивіллів в Олиці надійде вже цьогоріч. Бюджетний комітет погодив виділення коштів.

У «Музейному дворику» Волинського краєзнавчого музею продовжується військовий вишкіл для молоді, який включає теоретичну та практичну складову.

У Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Лесі Шиденко «Переддень життя», присвяченої співробітникам Служби безпеки України, які загинули під час антитерористичної операції на Донбасі.

Під час осінніх канікул Волинський краєзнавчий музей запрошує з 25 по 29 жовтня на комплекс цікавущих заходів «Осінь – пора цікавих історій».

20 жовтня 2021 року о 14:00 у виставковій залі Волинського краєзнавчого музею відбудеться презентація відреставрованих музейних документів на пергаменті. Реставраційні роботи проведені фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Київ).

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад провів чергове засідання організаційного комітету з проведення міжнародної науково-практичної конференції, яка пройде у Луцьку та Олиці 29-30 жовтня.

Волинський краєзнавчий музей 21 жовтня о 13:00 запрошує на презентацію книги Лесі Шиденко «Переддень життя» про загиблих героїв української спецслужби та про війну.

До Дня захисників і захисниць України у Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година «Дівчата зрізають коси». Наукові співробітники музею та дослідники розповіли про участь та роль жінок у війську від часів УНР та по сьогодення.

До Дня захисників і захисниць України на базі Волинського краєзнавчого музею для студентів КЗВО «Волинський медичний інститут» був проведений урок «Захисту Вітчизни».

Відійшла у вічність відома в області музейниця Лариса Василівна Гриб, яка більш ніж половину свого життя віддала Волинському краєзнавчому музею.

Управління туризму та промоції міста підготувало проєкт «Скарби Луцька». На вулиці Лесі Українки міста, під відкритим небом, розмістили стенди з зображенням найцінніших експонатів луцьких музеїв.

Ситуація із фінансуванням культури критична. У проєкті держбюджету на 2022 рік не враховані нагальні потреби цієї сфери. Чимало напрямків розвитку культури стартували у 2021 році, але є небезпека їх зупинки.

Про це розповідається у сюжеті міжрегіонального інформаційно-пізнавальне шоу «Ранок на Суспільному».

Унікальні та рідкісні портрети князів XVII століття, членів найстарішого та найбагатшого литовського роду – можна віднедавна побачити в краєзнавчому музеї у Луцьку.

1 2 3 ... 67 68 »