Головна » 2015 » October » 29 » Проводиться огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області
15:39
Проводиться огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області
Проводиться огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області

   З метою удосконалення діяльності музеїв при навчальних закладах, упорядкування та систематизації мережі музеїв, підвищення їх ролі як осередків освіти, стимулювання та підтримки  діяльності музеїв, з 15 жовтня до 30 грудня 2015 року Центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації організував огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області. До його проведення долучилися і науковці Волинського краєзнавчого музею.

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення огляду музеїв при навчальних закладах

Волинської області

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

   Огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області (далі – огляд) проводиться на виконання Закону України «Про музеї та музейну справу», відповідно до Положення про музеї при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України та Положення про присвоєння звання «Зразковий музей» музеям при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 22.10.2014 № 1195 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.11.2014 за № 1415/26192), Умов проведення Всеукраїнського огляду музеїв при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, та цього Положення.

ІІ. ЗАВДАННЯ ОГЛЯДУ

   Головними завданнями огляду є:

   удосконалення профільної структури музеїв;

   вивчення діяльності музеїв з охорони пам’яток природи, історії та культури, їх участі у формуванні та раціональному використанні Музейного фонду України;

   аналіз роботи музеїв, їх участі у навчальному процесі та вихованні юних громадян України;

   зміцнення зв’язків музеїв навчальних закладів з державними і комунальними музеями, архівами, товариствами охорони пам’яток історії та культури, творчими спілками та громадськими організаціями;

   сприяння оновленню діючих експозицій музеїв, відкриттю нових музеїв, світлиць тощо.

ІІІ. КЕРІВНИЦТВО ОГЛЯДОМ

   Загальне керівництво оглядом здійснює управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації.

   Безпосередня відповідальність за проведення огляду та підведення підсумків покладається на Центр туризму, спорту та екскурсій.

   На місцях огляд організовують і проводять управління освіти міських рад, відділи освіти райдержадміністрацій, які створюють комісії для його проведення. До складу комісій включаються представники управлінь, відділів освіти, районних (міських) методичних кабінетів, станцій юних туристів, інших навчальних закладів. До участі в роботі комісій залучаються фахівці державних та комунальних музеїв, архівів, громадських організацій (за згодою).

IV. СТРОКИ ПРОВЕДЕННЯ

   В районах та містах огляд проводиться з 15 жовтня до 1 грудня 2015 року, в області – до 30 грудня 2015 року.

V. УЧАСНИКИ ОГЛЯДУ

   В огляді беруть участь музеї при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних і професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, що на час проведення огляду перебували на обліку.

VІ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ

   Районні (міські) комісії вивчають роботу музеїв, роблять висновки щодо їх відповідності чи невідповідності статусу музею при навчальному закладі.

   Зазначені комісії подають матеріали до районних (міських) відділів освіти для підготовки наказів про підсумки огляду.

   Підсумкові матеріали з районів (міст) направляються до Центру туризму, спорту та екскурсій управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації для узагальнення.

VІІ. ДОКУМЕНТАЦІЯ ОГЛЯДУ

   За підсумками огляду управління освіти міських рад, відділи освіти райдержадміністрацій надсилають на адресу Центру туризму, спорту та екскурсій управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації (43025, м.Луцьк, вул.Коперника, 12) такі документи та матеріали:

   1. Наказ управління, відділу освіти про підсумки огляду музеїв з додатками:

    – інформація про підсумки огляду за формою, що додається;

    – список музеїв історичного профілю із висновком оглядової комісії про відповідність кожного з них вимогам Методичних рекомендацій щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів (лист МОН України від 22.05.2015 № 1/9-255);

    – список музеїв, які припинили своє існування після грудня 2010 року, в якому вказати назву музею, назву навчального закладу, причини припинення діяльності музею;

    – приклади найбільш цікавого досвіду роботи музеїв.

   2. Список музеїв при навчальних закладах, які перебувають на обліку, за формою, що додається.

   3. Презентацію, що висвітлює музейну роботу в районі, місті об’ємом до 20 слайдів у програмі Power Point на електронних носіях.

   Зазначені документи та матеріали подаються не пізніше 1 грудня 2015 року (за поштовим штемпелем).

VІІІ. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

   Підсумки проведення огляду затверджуються наказом управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації. Проект наказу та аналітичну інформацію за результатами огляду готує Центр туризму, спорту та екскурсій як відповідальний за проведення огляду.

   Підсумки проведення огляду оприлюднюються на офіційних веб-сайтах управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації та Центру туризму, спорту та екскурсій.

ІХ. ФІНАНСУВАННЯ

   Витрати на проведення та організацію огляду здійснюються за рахунок коштів, не заборонених чинним законодавством України.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 841 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]