Головна » 2014 » December » 17 » Збережене сонце родинних сімейних оберегів в Іваничівському музеї.
11:24
Збережене сонце родинних сімейних оберегів в Іваничівському музеї.
Збережене сонце родинних сімейних оберегів в Іваничівському музеї.

   В Іваничівському історичному музеї 17 грудня відбулося відкриття виставки «ЗБЕРЕЖЕНЕ СОНЦЕ. Сімейні обереги родини Богачевських-Гречан».

   Найважливішим у житті кожної людини є сім’я. Саме родина є першою школою виховання, де плекають моральні якості, шанують звичаї, традиції, зберігають пам’ять роду. З родини йде життя людини.

   Здавна існує добра традиція зберігати і передавати з покоління в покоління імена своїх предків, знати і поважати свій рід. З кожним членом родини пов’язані цікаві історії, події, чим більше людина знає про свій рід, тим довше живе пам’ять про них. Тож в українців завжди існував дуже тісний зв'язок між поколіннями.

   Важливе значення мають збережені сімейні реліквії і обереги, які передаються з покоління в покоління. Вони несуть позитивну, сильну, світлу енергетику, захищають у скрутні хвилини і приносять радість під час приємних подій у родині. Цю енергію можна порівняти з теплом і енергетикою сонця, світла і добра.

   Людмила Степанівна Богачевська разом із чоловіком Олегом з Іванич надали для експонування сімейні реліквії, які зберігалися у їхній родині. Це дві картини «Ангел Охоронитель», мальовані аквареллю на папері у 50-ті роки минулого століття, і два рушники з такою ж назвою і сюжетом вишиті у 1957 році. Ангел Охоронитель, вірний друг і тихий співрозмовник, є у кожної людини і призначений для охорони тіла і душі. Такий рушник є святою річчю, до нього ставляться з особливою увагою. Автором картин і рушників є Марія Яронівна Гречан 1928 року народження з села Заболотці. Ці обереги вона виготовила для своїх двох дочок, яких виховала разом з чоловіком. Ще на двох рушниках зображені птахи і квіти, виконані технікою «гладь».

   Хороший хист до творчості має донька Марії Гречан Валентина Богачевська. На виставці експонуються п’ять її картин з цікавими сюжетами квітів, птахів і людей. Картини виконані технікою вибивання голкою на тканині і виготовлені у 70-х роках минулого століття.

   Цікавою є також добірка старовинних вітальних Різдвяних листівок і фотографій з сімейного альбому. Із старовинних фото можна дізнатись, що Марія Гречан була активною учасницею художньої самодіяльності в сільському клубі. На окремих фотографіях 30-х років зображено учнів та вчителів сільської школи села Новини, яке сьогодні вже не існує. Це ще окрема тема для досліджень.

   Для Іваничівського історичного музею родина Богачевських передала цінний експонат – верхній жіночий одяг, коротку білу свиту, виготовлену з битого сукна і оздоблену вишивкою, яка належала Марії Гречан і була виготовлена у 40-х роках минулого століття.

   Матеріали виставки дуже зацікавили відвідувачів. Кожен із присутніх поринув у спогади і висловив думку, що також має схожі речі у себе дома. Це стало хорошим початком для створення і надалі нових виставок сімейних оберегів родин Іваничівщини.

Лариса Куль,

директор Іваничівського історичного музею

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 1102 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]