Головна » 2020 » June » 14 » З колекції Ковельського музею: кістяна проколка
12:28
З колекції Ковельського музею: кістяна проколка
З колекції Ковельського музею: кістяна проколка

Серед експонатів, переданих у Ковельський історичний музей краєзнавцем Володимиром Потрапелюком, є кістяна проколка, знайдена на Волині. Проколка – це загострена дерев’яна або кістяна паличка, яка використовувалася для проколювання отворів при шитті грубого одягу чи шкіри ( по суті шило) починаючи від періоду неоліту, коли відбулись значні зміни у житті людей. Поряд з рибальством і збиральництвом з’являється скотарство і землеробство. Історики навіть дали визначення цьому періоду „неолітична революція”, котра тривала протягом тисячоліть.

Кістяна проколка довжиною 86 мм, товщина виробу – 4 мм, а ширина – 5 мм. З одного боку конусоподібна із загостреним і обламаним кінцем. На відстані 7 мм від загостреного краю розміщений круглої форми наскрізний отвір діаметром 2 мм, що виконував роль вушка, через яке протягувалась нитка. Інший бік проколки також обламаний.

Вироби з кістки мали попит протягом багатьох тисячоліть розвитку людства, оскільки сировина була доступною – вторинний продукт переробки об’єктів тваринництва та мисливства, відносно легка обробка м’яких матеріалів, про що говорить широка сфера вжитку артефактів виготовлених косторізами. Кістяні проколки були поширеним чинбарським інструментом.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 281 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]