Головна » 2011 » Листопад » 29 » ВРЯТУЙМО ВІТРЯК — НАШ СИМВОЛ.
13:36
ВРЯТУЙМО ВІТРЯК — НАШ СИМВОЛ.
ВРЯТУЙМО ВІТРЯК — НАШ СИМВОЛ.
«Стоять у тривожній задумі
     Вітряних млинів скелети.
     Це ж ваші крила дали життя
     Мільйонам людей планети...».
     Іван БОЙКО
 
 
Так влучно охарактеризував стан вітряних млинів на Волині (та й в Україні) луцький поет і художник, коли побачив лише 18 вітряних млинів-велетнів у Волинському краї. А було їх у довоєнний час понад 400.
Ще здалеку мандрівник, подорожуючи по українській землі, уздрівав вітряк. По ньому орієнтувався, що поряд обжитий край села, люди. Величезні дерев'яні крила повільно махали за вітром, ніби запрошували завітати в гостинне село. Як сторожові охоронці поодиноко і групами стояли вони на околицях сіл. Так і рокинівський вітряк (на фото), що був перевезений ще в 1989 році з села Четвертня Маневицького району і став першою експозицією просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, мов його візитна карточка. Однак потужні вітри і міжсезонні незгоди частково поруйнували старого вітряка. Особливо постраждали дах і крила. Адже розмах їх сягає близько 20 метрів, а сам вітряк має у висоту 13,5 метра.
– Це один з найбільших вітряків на Україні, - сказав ще тоді при монтажу вітряка відомий львівський вчений і дослідник пам'яток народної архітектури, наш земляк Архип Данилюк.
П'ять років, будучи депутатом Луцької районної ради, я звертався до можновладців району з проханням виділити хоч 25 тисяч гривень на ремонт і реставрацію унікального дерев'яного красеня. Проте «помаранчева» влада (Б.Прус і Д.Безушко), яка очолювала у той час депутатський корпус, так і не спромоглася виділити на реставрацію старого вітряка хоч би якісь кошти. Проте собі не забували щораз начисляти по 25-30 тисяч преміальних. Тобто вони слухали та не чули, бачили та не виділяли... Хоч мають і вищі освіти, а душа не має і початкової.
Не дочекавшись добра від можновладців, музей сам взявся рятувати пам'ятку архітектури. Полагодили уже сходи, дах, а тепер черга дійшла і до крил. Це найбільш складний і відповідальний об'єкт в реставрації вітряка. Проте фахівці-реставратори, яких музей відшукав на Волині, зуміють відновити крила у вітряку і дати йому нове дихання!
Щоб прискорити цей процес, дирекція музею звертається до всіх небайдужих: допомогти, хто чим зможе - коштами чи лісоматеріалами у реставрації старого вітряка. Кошти просимо надсилати на наш банківський рахунок: р/рах. 260033011884, МФО 303398, ВОУ АТ «Ощадбанк» код 13344468, Музей історії с/г Волині-скансен (з приміткою: для реставрації вітряка).
Або на адресу: Музей історії с/г Волині-скансен, вул. Шкільна, 1, смт Рокині Луцького району Волинської обл., 45626.
Тел. для довідок: (0332)709375, 0503788524.
 
Олександр СЕРЕДЮК, директор музею, член Національної спілки краєзнавців України
______________________________
Волинь-нова. – 2011.  – 29 серпня. – С.7.
Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 1224 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]