Головна » 2015 » August » 28 » ВИСТАВКА «ВОЛИНСЬКА ПАЛІТРА НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ» ПРЕЗЕНТОВАНА В ТОРЧИНСЬКОМУ МУЗЕЇ (ФОТО, ВІДЕО)
10:15
ВИСТАВКА «ВОЛИНСЬКА ПАЛІТРА НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ» ПРЕЗЕНТОВАНА В ТОРЧИНСЬКОМУ МУЗЕЇ (ФОТО, ВІДЕО)
ВИСТАВКА «ВОЛИНСЬКА ПАЛІТРА НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ» ПРЕЗЕНТОВАНА В ТОРЧИНСЬКОМУ МУЗЕЇ (ФОТО, ВІДЕО)

   «Життя коротке, мистецтво вічне» – не можна не погодитися з цим висловом відомого лікаря Гіппократа, особливо згадуючи віковий шлях деяких картин. Саме таким чином закарбовуються переосмислені душею художника пам’ятні моменти. Нещодавно пройшов пленер художників м. Луцька і Луцького району, спрямований на увічнення в мистецтві пам’яті про героїчні сторінки, пов’язані з незалежністю України.

   За результатами пленеру до Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України в Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового презентовано виставку картин «Волинська палітра незалежності України». На одному спільному і трьох індивідуальних полотнах зображено Різдво-Богородичний монастир у с. Новому Загорові Локачинського району – місце відчайдушного бою чоти УПА Андрія Марценюка («Берези») у 1943 р. Інші картини присвячені темі духовності, національній символіці, пам’яті про козацький час і злободенній сучасності.

   Захід розпочався зі спільного виконання Гімну України та хвилини мовчання за загиблими. Зі слів ведучого, яким був директор музею Олександр Мельник, учасники дізналися про історичний контекст боротьби нашого народу за свою незалежність з часів козацтва і січових стрільців. На основі прапора Третьої залізної стрілецької дивізії армії УНР, копія якого була виготовлена до Дня Державного Прапора України, екскурсовод Алла Сахнюк ознайомила учасників з добою Української революції 1917 – 1921 рр.

   Виставка «Подвиг безсмертної чоти» стала основою для розповіді про боротьбу УПА та самовідданий бій 44-х повстанців проти двадцятикратно переважаючих сил німців і поляків у вересні 1943 р. Цей подвиг і став темою основної та кількох індивідуальних картин пленеру.

   З представлення цих полотен почалася презентація мистецьких робіт. З ними ознайомилися депутат Луцької районної ради Марія Пивовар, директор ТзОВ «Родючість-Агро» Володимир Шегидин, представники громади селища Торчин та довколишніх сіл. На заході була присутня сестра чотового А.Марценюка, для якої це пригадало сторінки життя їхньої родини у 1940-1950-х рр.

   Учасники мали можливість поспілкуватися з авторами картин, які отримали подяки за участь у створенні виставки. Враженнями про дні роботи пленеру поділилися Іван Хом’як і Ніна Фесенко. А колишній директор Торчинської художньої майстерні Іван Возняк дав незалежну оцінку виставленим полотнам. Частіше відвідувати такого роду заходи, пам’ятати, що за Незалежність загинули і досі гинуть наші співвітчизники закликала присутніх голова Торчинського осередку Союзу українок Людмила Піхоцька.

   Для того, щоб швидше закінчилася війна, а Україна була соборною і квітучою державою учасники заходу помолилися словами «Молитви за Україну».

   Виставку «Волинська палітра незалежності України» можна оглянути протягом наступних двох тижнів в дні роботи музею.

О.Мельник,

директор музею

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 928 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]