Головна » 2011 » Грудень » 23 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито мандрівну виставку одного твору панно „Біле і Чорне”.
15:33
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито мандрівну виставку одного твору панно „Біле і Чорне”.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито мандрівну виставку одного твору панно „Біле і Чорне”.
23 грудня 2011 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття мандрівної виставки одного твору панно „Біле і Чорне” видатного українського художника і літератора (поета, прозаїка, драматурга, перекладача) Михайла Жука (1883-1964) з приватної збірки заслуженого працівника культури України Тараса Максим’юка (Одеса). Проект приурочений 120-літтю від дня народження Павла Тичини.
Урочиста презентація виставки у Волинському краєзнавчому музеї пройшла за участю представників влади, художників м.Луцька, студентської молоді.














































Фото Л.Максимова.
Довідково: Михайло Іванович Жук народився 20 вересня 1883 року в містечку Каховка Таврійської губернії. У середині 90-х років ХІХ століття родина Жуків переїхала до Києва, де Михайло закінчив рисувальну школу Миколи Мурашка, а з 1900 по 1904 рік навчався в Академії красних мистецтв у Кракові.
Після повернення на Україну Михайло Жук із родиною оселяється в Чернігові, де входить до осередку активістів української громади і стає одним із найближчих друзів Михайла Коцюбинського. Під час викладацької діяльності у Духовній семінарії Михайло Іванович знайомиться із талановитим учнем – поетом-початківцем Павлом Тичиною.
У 1912 році Михайло Жук починає працювати над найбільшим своїм художнім твором у стилі сецесії під загадковою назвою „Біле і Чорне”. Приблизно в той же період часу Павло Тичина, переживаючи болючий розрив зі своїм першим коханням, донькою чернігівського поета і драматурга І. Вороньківського  Поліною Коновал, пише цикл віршів „Панахидні співи”. Михайло Жук, прямо чи опосередковано, відтворив цей сюжет на своєму полотні.
У 1917 році панно „Біле і Чорне” було видане на листівці видавництва „Вернигора”. У 1929-1930 роках воно репродукується в єдиному за життя художника альбомі, що вийшов у Харкові. З тих часів аж до 1972 року воно зникає з поля зору шанувальників мистецтва. Саме тоді його придбав одеський колекціонер, нині – заслужений працівник культури України Тарас Максим’юк, який і повернув твір його поціновувачам.
З 1988 року панно „Біле і Чорне” експонується у виставкових залах музеїв ряду міст світу (Одеса, Київ, Чернігів, Чикаго та Нью-Йорк). З 2011 року розпочалась нова  всеукраїнська акція  „Мандрівна виставка одного твору”. Початковим її етапом став Львів, а наступним, з 23 грудня – Луцьк.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1393 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]