Головна » 2019 » July » 15 » Сакральний простір Юрія Нікітіна розгорнули у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)
16:36
Сакральний простір Юрія Нікітіна розгорнули у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)
Сакральний простір Юрія Нікітіна розгорнули у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)

12 липня у Музеї волинської ікони представили виставковий проект «Сакральний простір Юрія Нікітіна». 26 оригінальних художніх робіт репрезентують творчість одного з найвідоміших іконописців України, роботи якого можна побачити не тільки на всесвітніх виставках, а й у приватних колекціях Греції, Грузії, США, Німеччини, Великобританії, Ізраїлю, Польщі, Франції, Хорватії.

На виставці експонуються твори з колекцій Острозької академії та Миколи Бендюка, художника-реставратора, мистецтвознавця, науковця з Острога, який знайомий з автором більше 30 років і за сприянням якого виставка стала можливою у Луцьку. Ікони «Глава Іоана Хрестителя», «Христос Виноградар», «Архангел Рафаїл», «Архангел Михаїл», «Юрій Змієборець» написані автором спеціально до проекту.

Неординарна культурна подія зібрала у музеї волинських художників, священнослужителів, працівників закладів культури міста, викладачів Луцьких університетів, бізнесменів, поціновувачів сакрального мистецтва.

Митець розповів, що працює у традиційній манері написання ікон, дотримуючись канону, водночас стилізує ікону під певний історичний період, збагачує свої роботи українським колоритом та символікою. Поряд з традиційними темперною і олійною техніками використовує технологію енкаустики на шкірі, яскравим прикладом є ікона «Пієта». Знайомство з історією і мистецтвом Острога надихнуло Юрія Нікітіна на створення ікон в манері острозької іконописної школи – «Святий Миколай», «Юрій Змієборець». У стилі українського парадного портрету XVI–XVII ст. виконані образи Федора Острозького та Дем’яна Наливайка. Особливу зацікавленість відвідувачів викликали зображення Богородиці та Ісуса у вишиванках на іконі «Рівненська Богородиця», історичних осіб на іконах «Покрова», «Шевченківської Богородиці», козаків в образі херувимів.

Учасники дійства мали унікальну можливість безпосередньо поспілкуватися з Юрієм Нікітіним і отримати автограф на листівках із зображенням його творів.

Наприкінці презентації Юрій Нікітін оголосив про свій подарунок для Музею волинської ікони – образ Шаргородської ікони Богородиці.

Виставку «Сакральний простір Юрія Нікітіна» можна оглянути у дні роботи музею впродовж липня – вересня 2019 р.

Фото Л. Максимова

Відео Віктора Макарова:

Відео UA: Волинь:

Відео 12 Канал:

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 348 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]