Головна » 2013 » September » 27 » На Волині вшановували жертв кортеліської трагедії (ВІДЕО).
13:43
На Волині вшановували жертв кортеліської трагедії (ВІДЕО).
На Волині вшановували жертв кортеліської трагедії (ВІДЕО).
Майже три тисячі розстріляних людей і спалене вщент село - цими днями на Волині вшановували жертв кортеліської трагедії. Сімдесят один рік тому під час каральної операції німецькі окупанти помстилися волинянам за допомогу партизанам. Така ж доля спіткала три білоруських села, неподалік від українського кордону. Повідомляє „Перший національний”
Меморіальний комплекс села Кортеліси - свідчення трагедії вересня 1942 року. На пагорбі - пам'ятник. Під цим курганом - поховання місцевих жителів, закатованих фашистами.
Марія Ярошук, директор Кортеліського історичного музею:
- Під цим курганом був ставок, доверху наповнений водою. Туди вже фашисти в кінці приводили старих, немічних людей і малих дітей. Навіть не розстрілювали їх, а оглушували прикладами і кидали в цей рів.
Німецькі солдати оточили село, всіх жителів зігнали у центр та розстріляли з кулеметів. Глушили звуки пострілів - ввімкненими автомоторами. Потім село пограбували та спалили за те, що місцеві допомагали партизанам.
І ось так із 9-ї до 14-ї години в Кортелісах було закатовано 2 тисячі 875 людей. З них - тисячу 620 дітей.
В експозиції місцевого музею - діарама з відтворенням тодішніх подій. Фотографії очевидців, особисті речі, зброя. А це верхівка дуба - єдине дерево, яке вціліло після знищення Кортелісів.
Марія Ярошук, директор Кортеліського історичного музею:
- У 2006 році 10-го квітня дерево впало і розбилося. І для того, щоби зберегти для нащадків цей символ кортеліської трагедії, ми забрали його до музею. На місці залишився пеньок, який обрамлений у чорну гранітну стелу.
Івану Сахарчуку на момент трагедії було 7 років. Чоловік розповідає, врятувався лише тому, що його сім'я жила на хуторі неподалік. Пам'ятає, як німці залишали місце побоїща, бо пас біля дороги корів.
Іван Сахарчук, житель с. Кортеліси:
- Машина - бобік німецький. Вони їхали в тих козирках німецьких. Там їх повно сиділо в тому бобікові. Вони не зупинилися, не чіпали мене.
Потім Іван дізнався - тоді загинуло п'ять його родичів. А за рік фашисти добралися вже до хутора і вбили його матір, двох сестер і брата. Історик і краєзнавець Микола Михалевич досліджує ті події вже майже тридцять років. Зокрема, перевіряв і чутки про причетність вояків ОУН-УПА до розстрілів.
Микола Михалевич, історик:
- Хто дійсно допомагав карателям, то була українська допоміжна поліція, яка допомагала оточувати село, зганяти людей до центру. Але німці поліцаям не дуже довіряли, дали лише по одному патрону. Тому вони зганяли і охороняли людей. А розстрілювали людей лише німецький поліцейський підрозділ, рота "Нюрнберг". Деякі з тих поліцаїв після трагедії покинули німецьку службу, пішли в ліс, приєдналися до ОУН-УПА і пізніше воювали проти тих же німців.
Але жителі села нині не шукають винуватих у трагедії. Своїм обов'язком вважають - збереження пам'яті про загиблих земляків. На Кортеліському меморіальному комплексі завжди є квіти.
Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 1526 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]