Головна » 2018 » May » 17 » Магія сорочки-вишиванки
19:55
Магія сорочки-вишиванки
Магія сорочки-вишиванки

З нагоди відзначення Дня вишиванки у КЗ «Іваничівський історичний музей» відкрита етнографічна виставка сорочок з фондів музею «Магія сорочки-вишиванки».

Красива вишита українська сорочка з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, щасливої долі та родової пам'яті, любові та святковості; оберіг та захист від злого ока і слова.

На виставці представлене музейне зібрання чоловічих та жіночих сорочок нашого краю кінця ХІХ - першої половини ХХ століття, яке налічує 40 одиниць. Воно є невеликим за кількістю, але досить вартісним, бо містить виняткові речі і дає хорошу можливість прослідкувати особливості крою, оздоблення, структури тканини та техніки вишивки жіночих та чоловічих сорочок нашого регіону. Музейна колекція репрезентує сорочки з сіл – Луковичі, Заставне, Завидів, Топилище, Будятичі, смт. Іваничі. Серед них є сорочки, виконані невідомими майстринями. Велику частину музейної колекції складає 11 вишиванок, автором яких є Романюк Євгенія Гнатівна (1903 р.н.), яка народилася в с. Загорів Локачинського району. Ці сорочки передала її донька жителька села Топилище Романюк Надія Степанівна.

Народне мистецтво спонукає до усвідомлення цінності та неповторності української культури і є дієвим засобом впливу на сучасні етносоціальні процеси в Україні. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції.

Запрошуємо відвідати етнографічну виставку, яка експонуватиметься до кінця червня!

Джерело: КЗ «Іваничівський історичний музей»

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 560 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]