Головна » 2013 » December » 6 » Колодяжненський музей Лесі Українки одержав 22 книги від родини Богдана Певного із США.
17:05
Колодяжненський музей Лесі Українки одержав 22 книги від родини Богдана Певного із США.
Колодяжненський музей Лесі Українки одержав 22 книги від родини Богдана Певного із США.
    5 грудня 2013 року Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки одержав 22 експонати від родини Богдана  Петровича Певного із США.     Б.П.Певний – художник, мистецтвознавець, письменник, співредактор журналу "Сучасність", майстер карикатури, майстер оформлення та ілюстрування книг, дійсний член УВАН у США, народився у м.Луцьку 4 червня 1931 року. З його дружиною, Христиною Дмитрівною, познайомився колектив музею Лесі Українки с.Колодяжного. Під час зустрічі мова була про землячку Лесю Українку. Х.Д.Певна пообіцяла надіслати твори письменниці, які видавались у США і Канаді. І виконала свою обіцянку.
   Цінним виданням є : "Леся Українка. Твори в 12 томах. За загальною редакцією Б. Якубського. Нью-Йорк: Тищенко, Білоус. Видавнича Спілка, 1953-1954". "Щоб задовільнити великий попит наших читачів на твори Лесі Українки, наше Видавництво до 40-річчя смерти великої української письменниці перевидало з деякими додатками недрукованих творів Лесі Українки 12 томне видання...", "До нашого часу це найповніше і найкраще видання творів великої поетки", – відзначено у передмові  першого тому.



   Драматична поема Лесі Українки "Бояриня" була написана в Гелуані, біля Каїру протягом трьох днів (27-29 квітня 1910 року). За життя письменниці драматична поема не була надрукована. Вперше вона була опублікована в часописі "Рідний край", 1914, ч. 1-6. Вдруге окремою книжкою: "Леся Українка. Бояриня: драматична поема. – Українське видавництво в Катеринославі, 1918.



   Христина Дмитрівна надіслала музею книги: "Леся Українка. Бояриня: драматична поема. – Торонто: Видання Організації Українок Канади, 1971", "Бояриня" ,"Лісова пісня" та інші твори Лесі Українки англійською мовою, Нью-Йорк, 1950, "Леся Українка 1871-1971, збірник праць до 100-річчя поетки. – Філадельфія,1971-1980, Антін Княжинський. Творчий шлях Лесі Українки. – Філадельфія, 1961, Леся Українка. Поезії: Вибрані твори. – Регенсбург, 1946, О.Косач-Кривинюк. Леся Українка. Хронологія життя і творчости. – Нью-Йорк, 1970 та ін.















   Колектив музею висловлює щиру подяку Христині Дмитрівні Певній за надіслані твори Лесі Українки і про творчість письменниці.
   Цей подарунок ще раз доводить, що твори Лесі Українки читають в усьому світі, науковці, що вивчають творчість Лесі Українки, є в багатьох куточках земної кулі, тому що серед усіх сучасних письменників Леся Українка справді є найсучасніший письменник. Ті глибокі важливі політичні і культурно-національні проблеми, що їх вона ставить і блискуче розв’язує в своїх творах, є актуальні і злободенні для нашої сучасності.  

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 1335 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]