Головна » 2011 » Травень » 17 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „СПОВІДЬ СТАРОВИНИ: історія промовляє, експонати засвідчують”.
14:26
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „СПОВІДЬ СТАРОВИНИ: історія промовляє, експонати засвідчують”.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „СПОВІДЬ СТАРОВИНИ: історія промовляє, експонати засвідчують”.

          17 травня 2011 року, з нагоди Міжнародного дня музеїв, у Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „СПОВІДЬ СТАРОВИНИ: історія промовляє, експонати засвідчують”.
Виставкою своїх раритетів Волинський краєзнавчий музей пропонує відвідувачам цікаву сюжетну розповідь з далекого і ближчого минулого Волинського краю, засновану на реальних історичних фактах і проілюстровану музейними оригінальними предметами.
Через твори живопису, графіки і кам’яної чи гіпсової пластики, автографи, старі світлини і предмети умеблювання відвідувачі музею довідаються, наприклад, про мистецькі смаки волинських магнатів, а також про особливості королівського вінчання у пізньому середньовіччі та політичні реалії волинського життя ранньомодерного часу. Дізнаються про роль німецького магдебурзького права у розвитку українських міст та традиції місцевого благодійництва в освітянській сфері.
Археологічна колекція зброї розповість про наш край на перехресті різних цивілізаційних світів. Матеріали з розкопок 2010 року в селі Шепель допоможуть розкрити діяльність волинської придорожньої корчми – типового гостинного середньовічного двору. А документ з історії Луцького Хрестовоздвиженського братства допоможе довідатись про власників та орендарів Шепельської корчми, і про те, яким чином кошти з оренди цього закладу йшли на утримання школи при Луцькому братстві.
З XVI ст. Волинь стала рідним краєм для литвинів Радивилів (Радзивилів, Радзивиллів), які до вересня 1939 року дбайливо господарювали у своїх волинських маєтках. Частина збережених у радзивилівській Олиці творів мистецтва і предметів палацового побуту сьогодні складають найцікавішу частину колекції обласного музею. Деякі з олицьких експонатів є надзвичайно інформативними. Наприклад, листування Миколи Христофора Радзивіла „Сирітки” з польським королем Зиґмунтом III є свідченням високого авторитету роду Радзивилів у Речі Посполитій, а також розкриває деякі секрети політичного життя українських земель у складі цієї держави. А родовідне „древо” Радзивилів на шовку є твором мистецтва першої половини XVIII ст. і водночас унікальним зразком сімейної пам’яті, а ще прикладом міфологічних уявлень про давність свого роду.

        Якщо любите слухати історії про кохання, бажаєте чути старі волинські бувальщини чи милуватись предметами старовини – завітайте до Волинського краєзнавчого музею!
Екскурсії по виставці замовляйте за телефоном: 24-75-82.
 







Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1103 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]