Головна » 2013 » July » 25 » Волинські ікони у Софії Київській (ВІДЕО).
13:25
Волинські ікони у Софії Київській (ВІДЕО).
Волинські ікони у Софії Київській (ВІДЕО).
До святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Національному заповіднику „Софія Київська” 25 липня 2013 рокуурочисто відкрито масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок.



Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з приватних збірок: ризниці Блаженнійшого митрополита Київського і Всієї України Володимира і галереї „НЮ АРТ” (м.Київ) та колекцій провідних вітчизняних музеїв, таких як Національний художній музей України, Національний архітектурно-історичний заповідник „Чернігів стародавній”, Музей історії міста Києва, Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана.



Музей волинської ікони у Луцьку представив близько 70 хатніх ікон зі своєї колекції. У такому обсязі ця збірка експонується вперше. Представлені на виставці хатні образи з колекції Музею волинської ікони демонструють різні напрямки і стилі релігійного живопису XVIII-XX cт., різні рівні художньої майстерності, застосування різноманітних технологій, розмаїття художніх та образних трактувань, наслідування у іконописі давніх традицій, використання елементів західноєвропейського живопису та національну самобутність. Такі образи створювалися у монастирських і світських майстернях, писалися на замовлення і для продажу. Невеликі за розмірами ікони, придбані на ярмарках, спеціально замовлені чи подаровані, були молільними іконами родини, розміщувалися на покутті оселі і з часом ставали сімейними реліквіями, які передавались з покоління у покоління. У наш час такі пам’ятки сакральної культури викликають особливий інтерес серед дослідників і поціновувачів мистецтва, тому що є яскравим і наймасовішим явищем національної культури.





Відкриття виставки відбулося в урочистій святковій атмосфері. У ньому взяли участь голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент та голова Синодального відділу „Церква і культура” ігуменя Серафима (Шевчик), чиновники, мистецтвознавці та музейні працівники. Волинь на відкритті представляли директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, працівники та реставратори Музею волинської ікони.



Джерело: сайт Музею волинської ікони
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1254 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]