Головна » 2014 » May » 15 » Відкрито ювілейну виставку „Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю”.
15:00
Відкрито ювілейну виставку „Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю”.
Відкрито ювілейну виставку „Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю”.

    «Відкриваю музей Волинський 16 червня 1929 року», – такий запис залишив у Пам’ятній книзі президент Речі Посполитої Ігнацій Мосціцький. Цією книгою розпочинається експозиція ювілейної виставки «Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю», присвяченої 85-річчю від дня заснування музею. Експонуються і ті кілька світлин, на яких зафіксовано подію, з якої, власне, і постав музей: Рільничо-промислову виставку в Луцьку, перші експонати якої стали першими надходженнями новоствореної інституції.

   Перші документи, світлини перших директорів, які одночасно виконували обов’язки кустошів (хранителів фондових колекцій) висвітлюють перші етапи музейної історії, від яких дійшли до нинішнього часу імена наших попередників – науковців: археологів Яна Фіцке і Зигмунда Леського, біолога Стефана Мацко, істориків Юліана Нєця, Казиміра Пшемиського, Збігнєва Ревського, Анатолія Дублянського, перших меценатів які передавали окремі цікаві знахідки до музею: Йозефа Дуткевича, Тадеуша Сулімірського, Беднарського, Клінга, імена яких зафіксовані в інвентарних книгах міжвоєнного періоду.

   Час не стоїть на місці: до свого 80-річчя музей підійшов з великим штатом науковців, які складають його десять відділів, історію яких, науковий склад і досягнення коротко висвітлює експозиція виставки. Досягнення ілюструють частково представлені афіші виставок, у т. ч. й зарубіжних, а також видання наукових праць, монографій, каталогів, бібліографічних покажчиків, збірники краєзнавчих конференцій з опублікованими у них статтями музейних співробітників.

   Багатство кожного музею – його колекції; зрозуміло, що основні з них, які у тематично-хронологічному викладі ілюструють природу та історію краю, представлені в постійно діючій експозиції. Тим цікавішими є виставки, подібні до нашої, на яких відвідувачі матимуть змогу познайомитися з окремими цікавими експонатами, рівновеликими колекціями, які не вписуються у канву жодної з музейних експозицій. Такими є колекція з восьми бронзових медалей з зображеннями найвеличніших соборів Європи (надходження міжвоєнного періоду); колекція знахідок античного часу з Північного Причорномор’я (амфора, монети,букранії, браслети, намисто), більшість із яких передані Ягодинською митницею; Городищенський скарб (шийні гривни, браслети, намистини), віднайдений відомим археологом М.М.Кучинком; окремі предмети з Радзивілівської колекції, у тому числі унікальне древо роду, ткане на шовку; невеликі тематичні підбірки філокартичних матеріалів – Жіночі портрети і Архітектура Луцька і Волині – з кількадесятитисячної колекції, яка зберігається в музеї. Твори живопису, які експонуються у цьому ж залі, є надходженнями останніх років з Ягодинської митниці.

   Виставка буде діяти у дні роботи музею.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1151 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]