Головна » 2013 » August » 22 » Управлінням Служби безпеки України Волині до музею передано картину першої половини ХVІ століття.
11:44
Управлінням Служби безпеки України Волині до музею передано картину першої половини ХVІ століття.
Управлінням Служби безпеки України Волині до музею передано картину першої половини ХVІ століття.
22 серпня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася урочиста акція, присвячена Дню Незалежності України. Управлінням Служби безпеки України у Волинській області на постійне відповідальне зберігання до музею передано твір живопису першої половини ХVІ століття.









Ще 19 листопада 2012 року у засобах масової інформації з'явилося повідомлення про те, до 18.11. 2012 р. близько 20-ї години на міжнародному пункті пропуску "Ягодин" прикордонники спільно з працівниками митниці запобігли вивезенню з України картини – попередньо ХV ст.
Того ж дня, 19.11.2012 р., картину (портрет) передано на експертизу до Волинського краєзнавчого музею. Попередньо було визначено особу портретованого: ним виявився Йоганн ІV, князь Ангальту (Німеччина), з роду Ангальт-Цербстських; на звороті дошки – зображення родового герба. Датування портрета – перша половина ХVІ століття (після 1547 року).
Щоб уникнути помилок, – адже такі знахідки, а відтак надходження до музею трапляються раз на десятиліття, – експерти ВКМ рекомендували звернутися до Національного науково-дослідного реставраційного центру України, де було проведено хімічні та фізичні дослідження, описано знаки та позначки, зроблено історіографічний опис. Експертний висновок науковців Центру підтвердив і доповнив наші висновки.
Отже, колекцію живопису у фондах Волинського краєзнавчого музею буде доповнено оригінальним твором невідомого професійного художника Німеччини ХVІ століття (ми схиляємося до думки, що твір належить пензлю Лукаса Кранаха Старшого (1472-1553). Портретований – Йоганн Ангальт-Цербст (1504-1551), представник Асканії – князівського роду Німеччини, старший син принца Ернста Ангальт-Цербста (1451-1516) від шлюбу з Маргарет (1473-1530), дочкою герцога Генріха І з Мюнстенберга. Працював у суді. Активно сприяв Реформації церкви 1535 року, разом з братами привів церкву до реальної влади. Мав шестеро дітей; дочка Маргарет померла у 6-річному віці (1541-1547). Її дитячий портрет бачимо з ладанкою на грудях портретованого. Це додаткова можливість датування портрета: він зроблений між 1547 і 1551 роком (рік смерті Йоганна ІV).
Після проведення реставраційних робіт, – адже твір високої мистецької вартості було штучно пошкоджено в процесі підготовки до переміщення через державний кордон України, – портрет ХVІ століття займе достойне місце в експозиції художнього відділу Волинського краєзнавчого музею.


 
Наталія Пушкар
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1087 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]