Головна » 2014 » Квітень » 16 » Учнівська конференція в пам’ять Григорія Гуртового.
12:11
Учнівська конференція в пам’ять Григорія Гуртового.
Учнівська конференція в пам’ять Григорія Гуртового.

   У кожного народу настає час, коли виникає потреба оглянутися назад, відчути причетність до тієї великої спадщини, яка залишилася нам від минулого, і запитати себе «Хто ми такі є?». Дати відповідь на це запитання можливо, вивчаючи історію Батьківщини, свій рідний край, його минуле і сьогодення.

   З огляду на це, 31 березня цього року в актовому залі Торчинської дитячої музичної школи відбулась районна учнівська науково-практична конференція «Вивчай, досліджуй історію рідного краю», метою якої було вшанування пам’яті вчителя-краєзнавця Григорія Олександровича Гуртового (1924–2012 рр.), залучення молодого покоління до пізнання маловідомих і не відомих подій і фактів історії свого краю, а також підведення підсумків районного конкурсу учнівських дослідницьких робіт «Вивчай, досліджуй історію рідного краю».

   Ідея про проведення такого заходу виникла у авторів цих рядків і звичайно була підтримана відділом освіти та відділом культури Луцької райдержадміністрації, Торчинським народним історичним музеєм імені Григорія Гуртового. Для втілення задуму у життя було розроблено положення про проведення районного конкурсу учнівських дослідницьких робіт. Відповідно до нього школярі району впродовж двох місяців мали можливість підготувати дослідницько-краєзнавчі роботи з напрямів:

   - історія населених пунктів (містечок, сіл, колоній, хуторів) Луцького району від давнини до початку ХХІ століття;

   - генеалогія своєї родини чи відомої родини краю;

   - життєписи відомих особистостей; життєві шляхи і долі людей краю.

   Варто зазначити, що організатори конкурсу з великим хвилюванням чекали відкриття науково-практичної конференції. Оскільки такий захід в районі проводився вперше. Та все ж, не дивлячись на певні побоювання, на конкурс надійшло 32 краєзнавчі роботи.

   Перед початком конференції учасники мали змогу оглянути експозицію в Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового. Це – палеонтологічні знахідки, археологічні пам’ятки, скарби монет, цікаві зразки рідкісних стародруків, вироби місцевих ремісників, побутові предмети жителів містечка і довколишніх сіл, меморіальні речі та ін. Кожен з присутніх в музеї зміг відчути «дихання» неповторних експонатів і подумки полинути в минуле, у далеку добу палеоліту чи неоліту, загадкового середньовіччя і новітнього часу.

   Відкриваючи конференцію начальник відділу освіти Луцької райдержадміністрації Микола Тарасенко зазначив, що Григорієм Гуртовим були проведені серйозні дослідження в галузі історичного краєзнавства Волині, на експонатах музею він виховав цілу плеяду істориків-краєзнавців, а ще більше – відданих патріотів України.

   З вітальними словами до присутніх звернулись – заступник голови Луцької районної ради Вадим Веремчук та головний спеціаліст відділу культури Луцької райдержадміністрації Костянтин Сміян. Також присутніх в залі вітали учні загальноосвітньої школи смт. Торчин віршованими словами Г. Гуртового:

«Вивчай історію країни

В якій родився і живеш,

Яку, мов маму, милу, рідну,

Ти Україною зовеш…».

   Звичайно, що з такими словами важко не погодитись і стає ще більше зрозумілим як Григорій Олександрович безмежно любив людей, свій край, Україну.

   Перед юними дослідниками з цікавими доповідями виступили: Олександр Мельник, який повідав про молоді літа Григорія Гуртового, Ольга Ворошик (директор ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Торчин) з темою «Три пристрасті Григорія Гуртового: журналістика, музеєзнавство, педагогіка», а Тетяна Томаченко (вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Торчин) розповіла про наукову та літературно-публіцистичну діяльність Г. Гуртового. У виступах увага акцентувалась на його нелегкій долі, а також значному внескові у розвиток краєзнавчої освіти і науки Волині.

   Для читачів газети хотілося навести окремі відомості з життя та діяльності Григорія Гуртового. Він знаний як дослідник минувшини волинського краю, подвижник музейної справи Волині, засновник Торчинського народного історичного музею, педагог, громадський діяч.

За походженням Г.Гуртовий – виходець із родини нащадків козаків Запорозької Січі. Народився в с. Корніївка (нині – Веселівського району Запорозької області). Пережив часи страшного Голодомору 1932–1933 років. У роки Другої світової війни три роки перебував у німецькому концтаборі «Флосенбург». Після цього потрапив у вир післявоєнного Голодомору 1946–1947 років. З 1947 року постійно мешкав і працював у селищі Торчин Луцького району.

   Більше половини свого життєвого шляху він присвятив дослідженню історії волинського краю. Написав кілька сотень краєзнавчих праць, серед яких фундаментальні дослідження «Волинь – край козацький», «Волинський Ружин і гетьмани Ружинські», «Торчин – передзвін віків», «Білосток з найдавніших часів» та інші. Неодноразово брав участь у всеукраїнських і обласних науково-практичних конференціях, виступаючи з доповідями на різноманітні краєзнавчі теми. Завдяки Григорію Гуртовому минувшина Волині збагатилася іменами видатних історичних діячів (родини гетьманів Ружинських, меценатки і просвітянки Галшки Гулевичівни, козацького полковника Григорія Гуляницького, талановитого архітектора Мар’яна Перетятковича та інших), а десятки сіл Луцького району отримали детальні історичні довідки, засновані на вивірених фактах.

   У селищі Торчин Григорій Гуртовий заснував перший на Волині музей на громадських засадах, який успішно очолював понад 55 років. За цей час зібрав значну колекцію історико-культурних пам’яток давнього і близького часу, докладав багато зусиль для їх збереження. Оформив експозицію, яка відображає історію Торчина, населених пунктів Луцького району, а подекуди – усієї Волині від найдавніших віків до початку ХХІ століття. Провів не одну тисячу екскурсій для відвідувачів з різних куточків України і зарубіжних країн. Працюючи вчителем історії Торчинської школи, звертав увагу на проведення просвітницької роботи, спрямованої на виховання естетичних поглядів, прилучення різних поколінь до пізнання минулого нашого краю.

   Нелегко було для журі визначити кращих, адже кожне дослідження заслуговувало на увагу. І все ж, за результатами оцінювання переможцями стали – з напряму «Історія населених пунктів (містечок, сіл, колоній, хуторів) Луцького району від давнини до початку ХХІ століття» перші місця посіли два юні історики: Ворошик Іван (учень 7 класу ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Торчин) за роботу «Торчин в історичній пам’яті поколінь» та Столярчук Андрій (учень 9 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Забороль) – «Шепельське городище давньоруського часу»; з напряму «Генеалогія своєї родини чи відомої родини краю» перемогу здобув Ярополець Тарас (учень 11 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Рованці), який дослідив «Історію одного покоління роду Зубрицьких». У третьому напрямі – «Життєписи відомих особистостей; життєві шляхи і долі людей краю» – переможного місця удостоїлися дві роботи: розвідка краєзнавчого гуртка «Пошук» (ЗОШ І-ІІ ст. с. Буяни) на тему «Шевченкознавець з Волині – Микола Куделя» та дослідження Кльоца Владислава (учня 9 класу ЗОШ І-ІІ ст. с. Коршів) – «Почесна громадянка нашого краю».

   У своїх виступах юні краєзнавці розповідали про історію існуючих і зниклих населених пунктів, про історію свого роду, відомих постатей краю, а також про життя і діяльність людей своєї місцевості та ін. Разом з тим учні вміло пов’язували події з історії України з історичними подіями свого краю. Одночасно усвідомлюючи те, що історія як наука повинна розвиватися у тісному зв’язку з регіональною історією, мікроісторією, біографістикою, історією повсякденності, що гармонійно «вписуються» в контекст сучасної епохи.

   Переможці та лауреати районного конкурсу учнівських дослідницьких робіт «Вивчай, досліджуй історію рідного краю» були нагороджені грамотами та книжкою Г. Гуртового «Торчин у цифрах і фактах».

   На закінчення конференції учасники переглянули зворушливі кадри з кінофільму про Г. Гуртового «Ратай історії».

   Сьогодні стає зрозумілим те, що краєзнавча освіта є важливою стороною виховання і навчання. Саме вона дає можливість самоідентифікації для молоді, сприяє вихованню громадянина і патріота, зацікавлює учнів до вивчення історії, підвищує їх пізнавальну активність. Ще за життя ці напрями активно розвивав Григорій Гуртовий, діяльність якого уже давно є важливим прикладом відданості та ентузіазму, любові до Батьківщини та невтомної праці на ниві просвітництва і краєзнавства. Переконані, що на його прикладі можна виховувати не тільки молодь Луцького району, а всієї Волині. Тому маємо надію, що районний конкурс в недалекому часі стане заходом обласного значення, адже постать Г. Гуртового цього варта.

 

Олександр Томаченко, головний спеціаліст відділу освіти Луцької райдержадміністрації.

Олександр Мельник, директор Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 908 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]