Головна » 2014 » October » 24 » У селищі Торчин відбулася районна вікторина за книгою Г. О. Гуртового „Волинь – край козацький”.
16:14
У селищі Торчин відбулася районна вікторина за книгою Г. О. Гуртового „Волинь – край козацький”.
У селищі Торчин відбулася районна вікторина за книгою Г. О. Гуртового „Волинь – край козацький”.

   У День Покрови Богородиці в Торчині проведено конкурсно-пізнавальну вікторину за книгою Г. О. Гуртового «Волинь – край козацький». Метою заходу було поглиблення у школярів знань про визначні козацькі сторінки історії України і Волині, виховання молодого покоління у дусі патріотизму й поваги до історичного минулого українського народу, а також з метою гідного пошанування пам’яті відомого волинського історика, засновника Торчинського музею Григорія Олександровича Гуртового (1924-2012), 90-річний ювілей від дня народження якого відзначається цього року.

   Учасниками були учні 8 – 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Луцького району, організовані у три команди: «Хортиця», «Патріоти», «Волинські козачата». Підготували захід відділи культури та освіти Луцької РДА і Торчинський народний історичний музей імені Г. О. Гуртового.

   Вікторина проходила у три тури, кожен з яких передбачав визначення знань учнів з історії українського козацтва і Волині. Так, учні виконували тестові завдання, де треба було правильно визначити терміни, дати і події минулого. Показували знання імен видатних діячів козацької доби. Мабуть, найважчим був третій етап вікторини – творчий, під час якого команди готували доповідь на одну з тем книги Г. О. Гуртового. Представники команд, діючи наосліп, обрали такі теми: «Родина гетьманів Ружинських. Флотоводець Богдан Ружинський», «Берестечко: подвиг і трагедія», «Іван Виговський і полковники Гуляницькі в історії України і Волині». Доповідач від кожної команди мав не тільки прочитати повідомлення за кафедрою, а й відповісти на питання опонентів з інших команд.

   Проведений захід показав, що учні трьох команд добре простудіювали монографію «Волинь – край козацький» і непогано справлялися з завданнями. В результаті гри кожному вручено грамоту учасника заходу. А дипломи переможців за підрахунком журі отримала команда «Хортиця» (учні Чаруківської, Гіркополонківської і Коршівської шкіл). А ще діти повезли додому подарунок – брошуру Григорія Гуртового «Торчин у цифрах і фактах». Можливо, ця праця відомого краєзнавця спонукає учнів до дослідження історії свого села. А що таке зацікавлення є, показала екскурсія у Торчинському музеї, яку учасники прослухали після вікторини.

Олександр Мельник,

директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 1034 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]