Головна » 2014 » March » 15 » У реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею відреставрували „Христа Боремельського”.
14:43
У реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею відреставрували „Христа Боремельського”.
У реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею відреставрували „Христа Боремельського”.
Днями у реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею завершилась реставрація ікони «Христос Боремельський», яка була передана до Музею волинської ікони з Свято-Троїцького кафедрального собору м.Луцька. Напис, розміщений внизу ікони, сповіщає про те, що: «Сія икона написана въ 1776 году и отновлена въ 1886 году при Священ: О: Петре Огибовскомъ». На звороті є ще один напис про поновлення ікони провінційним волинським малярем Иваном Маркевичем.



Реставратор Лариса Обухович, яка працювала над пам’яткою, зняла пізні записи ХІХ ст. і відкрила оригінальний живопис 1776 року.



Сюжет «Христос Боремельський» склався на Волині, увібравши у себе народні перекази, легенди та окремі історичні факти. Назва цього цікавого іконописного сюжету пов’язана з містечком Боремель , що знаходилось у західній частині Волинської губернії (зараз с.Боремель Рівненської області). І донині у народі побутує переказ про те, що власнику Боремля – князю Чацькому приснився віщий сон, у якому він бачив образ Спасителя, що йде серед тридцяти трьох хрестів, ступаючи по хресту, несе на плечах свій хрест. Вражений, Чацький замовляє маляреві бачену у сні ікону, яка згодом стає чудотворною. Слава про чудотворну ікону ширилась на Волині, з неї створювалися численні списки для приходських церков.
 
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1125 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]