Головна » 2014 » October » 10 » У Луцьку відкрито виставку портретів правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського (ФОТО, ВІДЕО).
20:36
У Луцьку відкрито виставку портретів правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського (ФОТО, ВІДЕО).
У Луцьку відкрито виставку портретів правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського (ФОТО, ВІДЕО).

   10 жовтня 2014 року відбулась культурно-мистецька акція з нагоди відзначення 585-ої річниці З’їзду Монархів у Луцьку. Ініціатором її проведення виступило управління туризму та промоції Луцької міської ради під керівництвом Бунди Наталії Петрівни.

   В межах акції відбулось відкриття виставки «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського (XII-XV ст. ст.)». Експозицію збудовано із творів (45 одиниць), що належать приватній колекції Антанаса Гедвіласа. Разом із власником приїхав і автор портретів – литовський художник Артурас Слапшис, а також литовські історики, які готували список особистостей, зображених на картинах, Томас Баранаускас та Інга Баранаускієнє.

   Відкриття виставки розпочалось із театралізованого дійства, під час якого відбулося обрання князя Дмитра Любарта у виконанні акторів Волинського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка під керівництвом Петра Ластівки.

   Надали слово і великому князю Вітовту, образ якого втілив для сучасників гість із Литви. Від імені литовської делегації він подарував значок у вигляді корони Вітовта міському голові Миколі Романюку. До слова були запрошені також голова Волинської ОДА Володимир Гунчик та голова Волинської обласної ради Валентин Вітер.

   Гості із Литви подарували Художньому музею роботу Артураса Слапшиса «Вид Каунаса».

   Атмосферу свята доповнив ансамбль старовинної музики «Львівські Менестрелі» (керівник Лєна Дадукевич).

   Цікаво було почути про історію створення колекції портретів від власника Антанаса Гедвіласа та художника Артураса Слапшиса, дружина якого, як він сам розповів, українка. Головна ідея виставки – підтримати український народ у нелегкий час. Розмова відбувалась у невимушеній атмосфері з традиційним для часів Вітовта почастунком – келихом питного меду.

   На виставці було також презентовано книжку, яка містить репродукції портретів із колекції з коротким описом правителів і політичних діячів Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського. У книзі не тільки 39 суворих чоловічих обличчя, а й 6 жінок, серед яких литовські великі княжни і польські королеви, вони також залишили слід в історії Литви. Ці портрети в основному образного характеру, тому що збереглось мало сучасних джерел. Тим не менш, вони допомагають відчути дух цієї жорстокої, але захоплюючої епохи, і побачити окремі особистості у вирі подій. Саме завдяки історикам Томасу Баранаускасу та Інзі Баранаускієнє колекція розширилась до 45 портретів. Книжка видана на литовській та англійській мові.

Джерело: Художній музей

Відео Луцької міської ради:

Відео „Волинських новин”:

Категорія: Художній музей | Переглядів: 1057 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]