Головна » 2014 » June » 27 » У Колодяжному відбулася конференція „Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури” (ФОТО, ВІДЕО).
22:25
У Колодяжному відбулася конференція „Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури” (ФОТО, ВІДЕО).
У Колодяжному відбулася конференція „Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури” (ФОТО, ВІДЕО).

   26-27 червня 2014 року у Колодяжненському музеї Лесі Українки проведено V Всеукраїнська науково-практична конференція «Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури», присвячена 165-річчю від дня народження Олени Пчілки та 65-річчю з часу створення Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

   Її організаторами виступали: Управління культури Волинської облдержадміністрації, Волинський краєзнавчий музей, Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України. Конференцію організовано в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму в області на період 2011-2015 роки.

   Конференція продовжила музейну традицію проведення періодичних науково-практичних конференцій музейних працівників, приурочених ювілейним датам Олени Пчілки (за рахунком – це третя) та Лесі Українки (за рахунком – це п’ята). У їх тематиці були питання: життя і діяльність Лесі Українки, Олени Пчілки, родини Косачів на Волині, зокрема в Колодяжному, витоки і аналіз їх творчості, Колодяжненське оточення Косачів, історія садиби, вшанування пам’яті та актуальні питання організації роботи літературних і меморіальних музеїв. Мета зібрання – популяризація життя та творчої спадщини відомої української родини Косачів-Драгоманових в контексті української та світової культури, підняття престижу та туристичної привабливості косачівської садиби-музею в Колодяжному, обмін новими дослідженнями та відкриттями в лесезнавстві, патріотичне та естетичне виховання підростаючого покоління, вироблення нових підходів до діяльності меморіальних і літературних музеїв.

   У цьому році на конференцію подано 57 доповідей і повідомлень 62 учасників, серед яких 2 – доктори наук, 15 – кандидатів наук, 22 – музейних працівники. До підготовленого і видрукованого в Ковельській міській друкарні наукового збірника включено 50 наукових статей. Це черговий успішний крок і внесок музейної громади, вчителів, бібліотекарів, вузівських науковців і широкого загалу краєзнавців області й України в розвиток лесезнавства та літературного музейництва. Зокрема, на конференції представлені музеї Лесі Українки в м.Києві, м.Новограді-Волинському, при СНУ імені Лесі Українки, літературні музеї Івана Франка у м.Львові, відділ «Історія Шевченкової могили» при Шевченківському Національному заповіднику в м.Каневі, Ольги Кобилянської в м.Чернівці, Миколи Островського в м.Шепетівка, Хмельницький обласний; серед вузів – Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Науково-дослідний центр лесезнавства та Інститут філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Уманський державний педагогічний університет, Рівненський державний гуманітарний університет, Луцький національний технічний університет та інші.

   В програмі конференції було відкриття виставок «Музею Лесі Українки в Колодяжному – 65», «Яку треба мати повагу до краси! (Скатертини в побуті родини Косачів. Виставка із фондів Волинського краєзнавчого музею та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки), українська старосвітська музика (ліра, дуда) у виконанні Яреми-Вадима Шевчука (Київ), зустріч із лауреатом премії родини Косачів та премії Лесі Українки, поетесою, прозаїком та публіцистом Надією Гуменюк, поетесою, заслуженим вчителем України Ніною Горик, круглий стіл: «Музей збирає друзів», концертна програма учнів Колодяжненської ЗОШ та викладача Ковельської міської школи мистецтв Валентини Скрипіної в Лесиному «білому» будиночку тощо.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 849 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]