Головна » 2014 » Квітень » 1 » У Художньому музеї Луцька розпочато проект „Екологія природи – екологія культури”.
17:10
У Художньому музеї Луцька розпочато проект „Екологія природи – екологія культури”.
У Художньому музеї Луцька розпочато проект „Екологія природи – екологія культури”.

   У вівторок, 1 квітня, у Художньому музеї розпочався культурно-мистецький проект «Екологія природи – екологія культури» за сприяння благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». В його рамках відбулась презентація тематичної фотовиставки «Птахи нашого міста», автором якої є відомий луцький художник Віктор Чухрай (член Національної спілки фотохудожників України (з 1995 р.), член фотоклубу «Промінь» (з 1985 р.). Саме проблеми збереження довкілля останніми роками дуже хвилюють митця. Надзвичайно актуальною в його творчості є фото фіксація птахів, які мешкають в Луцьку та на його околицях. Сьогодні ним було презентовано лише маленьку частину цього доробку.

   Експозицію виставки вдало доповнили старовинні рушники з фондів Волинського краєзнавчого музею, та малюнки дітей із Школи народного малярства с.Журавники.

   В контексті відкриття виставки відбулась дискусія науковців на тему «Екологія природи – екологія культури». Фольклористи, літератори, філологи, біологи, культурологи, науковці-екологи висловили свої думки на рахунок проблем збереження навколишнього середовища і співзвучності цієї теми із болючими питаннями культури. Про це емоційно говорила ведуча вечора – Зоя Михайлівна Навроцька, запрошуючи до виступів інших учасників акції.

   Особливою цікавинкою презентації стала розповідь про птахів, а також про українські народні традиції та звичаї, пов’язані із ними, завідувача відділу природи ВКМ – Тетяни Тищенко.

   Різноманітними життєвими історіями, що пов’язані з птахами, доповнили її виступ Анатолій Вадимович Свідзинський та Василь Григорович Парахін. А перлиною всього вечора був виступ етнографа Олександри Кондратович, яка виконала декілька старовинних веснянок та розповіла про ставлення наших предків до цих Божих істот.

   Збереження природи – наш обов'язок, адже ми стільки шкоди зробили для неї, тому зобов’язані всіма засобами намагатися допомогти природі. Людство створює заповідники, де природа може нормально існувати, але ми мусимо зменшити свій негативний вплив на неї, бо вона в один прекрасний момент позбудеться нас, найбільшого хижака на планеті. Такою цікавою та актуальною була пропозиція волинського культуролога Вікторії Головей, яка, водночас, зробила заклик до об’єднання всіх свідомих громадян на захист навколишнього середовища. Цю ідею підтримали всі присутні.

   Про великі злами та руйнації, що їх зазнали українці в XX ст. з болем говорила Антоніна Євтодюк (кафедра філософії, політології і соціології ЛНТУ), зазначивши, що екологія людської душі також є як ніколи актуальною. Із слушними порадами про українську мову, культуру, збереження національних традицій виступили педагог із с.Жидичин пані Леся Ковальчук та відомий волинський краєзнавець Вальдемар Едвардович Пясецький.

   Вечір було проведено у гарній дружній атмосфері, де зустрілись давні знайомі за чашечкою чаю з домашнім печивом, яке приготували для гостей працівники Художнього музею. Кожен із присутніх був захоплений роздумами та враженнями від почутого. Все загалом спонукало замислитись як над своїм життям та діяльністю, так і над станом культури та природи.

Джерело: Художній музей у Луцьку

Категорія: Художній музей | Переглядів: 748 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]