Головна » 2013 » Серпень » 20 » Презентовану книгу Євгенії Ковальчук про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї.
15:39
Презентовану книгу Євгенії Ковальчук про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї.
Презентовану книгу Євгенії Ковальчук про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї.
20 серпня у Музеї волинської ікони відбулася презентація книги Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 рр.): Монографія. – Луцьк : Волинські старожитності, 2013. – 296 с., іл.”.
Видання приурочене до 20-річчя Музею волинської ікони. Присвячується науковцям, музейним працівникам, реставраторам, церковнослужителям, усім, хто долучився до збереження пам’яток української сакральної спадщини.
Автор книги: Ковальчук Євгенія Іванівна – кандидат історичних наук, історик культури, музеєзнавець, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, доцент кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк). Автор наукових публікацій і видань з музеєзнавства, краєзнавства, історії культури й сакрального мистецтва Волині. Вчений-практик. Більше 35 років працює у Волинському краєзнавчому музеї. Протягом багатьох років брала участь і очолювала науково-збиральницькі експедиції музею з дослідження пам’яток сакрального мистецтва у храмах Волині, займалася розробкою програми охорони і збереження рухомих пам’яток історії та культури. Член Національної спілки краєзнавців України.
У монографії комплексно досліджено формування та вивчення збірки сакрального мистецтва у фондах Волинського краєзнавчого музею за період 1929–2012 років: охарактеризовано зміст і структуру фонду сакрального мистецтва; визначено й обґрунтовано етапи, шляхи, форми та напрями роботи з його комплектування, розглянуто теоретико-методологічні засади процесу; встановлено внесок у формування фонду визначних діячів української культури, зокрема, доктора мистецтвознавства Павла Жолтовського (1904–1986 рр.). Вперше у вітчизняній історіографії запропоновано наукову реконструкцію процесу формування фонду сакрального мистецтва у збірці регіонального музею як невід’ємної частини Музейного фонду України.



Книга складається з чотирьох розділів: у першому розкривається історіографія та джерельна база дослідження, у другому – теоретичні засади формування музейного фонду і подано його загальну характеристику; у третьому – формування фонду від його започаткування у 1929 року до середини 1980-х років, коли власне і була сформована основна частина колекції сакрального мистецтва в ході експедицій під керівництвом Павла Жолтовського. У четвертому розділі йдеться про комплектування фонду сакрального мистецтва за період незалежності України, відкриття на основі відреставрованої частини колекції Музею волинської ікони.
Книга ілюстрована, представлено пам’ятки з музейної збірки: колекції іконопису, дерев’яного різьблення, металопластики. Має резюме російською, англійською та польською мовами. Оснащена довідковим апаратом: іменним, географічним та пам’яткознавчим покажчиками, які дозволяють легко орієнтуватися у високоінформативному матеріалі видання.
У презентації взяли участь музейні працівники, науковці, краєзнавці, усі, кого цікавить мистецька спадщина Волині, історія та культура України.
Директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк зауважив, що вихід у світ такого видання – це унікальна подія, адже небагато музеїв можуть похвалитися дослідженнями історії своїх колекцій. Сказав, що ця книга привідкриває для широкого читача „кухню” музею.







Своїми добрими враженнями про книгу поділився один з її рецензентів, доктор історичних наук, завідувач відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України у Львові, науковий консультант експедицій Волинського краєзнавчого музею 1990–2012 років Володимир Александрович.





Участь у презентації взяв і представник Волинської єпархії протоієрей Рустик Капауз. Відомо, що митрополит Ніфонт особисто долучився до видавництва цієї книги, підтримавши цю „благу справу” матеріально. Отець Рустик Капауз насамперед передав вітання від митрополита Ніфонта усім присутнім та назвав книгу екскурсом в історію Музею волинської ікони. За словами протоієрея, великий позитив – те, що люди підіймають з-під ніг важливі речі, які однак не помічає широкий загал. У подарунок Євгенія Ковальчук подарувала декілька примірників книги, які потраплять у бібліотеку Волинської духовної семінарії  та особисту бібліотеку митрополита Ніфонта.





Кандидат історичних наук, професор кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, член-кореспондент УАІН, заслужений працівник народної освіти України, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Відділення Інституту Дослідів Волині у Вінніпезі при Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко сказав, що ця монографія може стати основою для розробки окремого курсу для навчання студентів-істориків. Книга Євгенії Іванівни буде безцінним джерелом знань для майбутніх істориків та музейних працівників.



Учасниця експедицій Волинського краєзнавчого музею 1981–1985 років під керівництвом Павла Жолтовського та подальшого формування музейної колекції сакрального мистецтва, завідувач Музею волинської ікони, заслужений працівник культури України Тетяна Єлісєєва поділилася спогадами про цю важливу та не легку роботу. Її підсумком і стала ця монографія Євгенії Іванівни, у якій досліджено формування та вивчення збірки сакрального мистецтва у фондах Волинського краєзнавчого музею від початку його створення.





Потім були інші виступи та вітання колег та друзів. На завершення Євгенія Ковальчук подякувала науковцям, музейним працівникам, реставраторам, церковнослужителям, усім, хто долучився до формування збірки сакрального мистецтва у фондах Волинського краєзнавчого музею, за їх внесок у збереження пам’яток релігійного мистецтва волинського краю, а всім присутнім – за добрі, щирі слова сказані на її адресу та про написану нею монографію.






 
Фото Л.Максимова
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1233 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]