Головна » 2014 » October » 29 » „ПОНАД УСЕ ЛЮБИВ ВІН РІДНИЙ КРАЙ”.
14:11
„ПОНАД УСЕ ЛЮБИВ ВІН РІДНИЙ КРАЙ”.
„ПОНАД УСЕ ЛЮБИВ ВІН РІДНИЙ КРАЙ”.

   В Іваничівському історичному музеї була проведена година пам’яті до 5-ї річниці від дня смерті О.М. Бобака та презентація фотодокументальної виставки доробків краєзнавця.

Олександр Миколайович Бобак (Олекса Хведів, Олександр Лель)

(07.03.1958 – 29.10.2009)

29 жовтня виповнилося 5 років від дня його смерті.

   Він на 52 році передчасно пішов з життя – відомий краєзнавець Прибужжя, поет і журналіст, член правління Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, автор багатьох праць та історико-краєзнавчих нарисів, дослідник життя і творчості О.Цинкаловського. Він був учасником і організатором багатьох краєзнавчих конференцій. Незважаючи на хворобу, мав багато творчих планів щодо вивчення населених пунктів, храмів, історичних постатей, зокрема родини Караваєвих, над історією якої працював до останніх днів життя.

   Народився у селі Млинище, а жив пізніше з своєю сім’єю у селі Кречів Іваничівського району.

    «Корінний прибужанин із хліборобського роду. Первісток Миколи і Ганни. Його маленька вітчизна – село Млинище, що на Волині, де п’ятниця, 7 березня 1958 року, розпочала лік життя» - так він пише у передмові в одній із своїх збірок.

   Після закінчення поромівської школи здобував професію фотографа у луцькому училищі побутового обслуговування та київському технологічному технікумі. Успішно закінчив їх, свої подальші роки присвятив фотомистецтву. Спершу працював на педагогічній ниві в училищі, згодом – на журналістській, у часописах міста Нововолинськ. Розпочинав із заводської багатотиражки ВО «Оснастка», а потім працював фотокореспондентом у міських часописах , „Робітничий голос”, „Народна рада”, „Наше місто”.

   Він був поетом і краєзнавцем. Краєзнавчі доробки підписував псевдонімом Олекса Хведів. Належав до тих людей, яким є не байдуже все, а особливо Прибужжя. Часто говорив, що любов до України проростає з любові до малої Батьківщини:

         Благословен ти будь,

         мій колисковий краю,

         отця обитель,

         прадідів земля –

         усього роду,

         чий корінь – у глибінь віків,

         а пагін – у безсмертя.

   Досліджував історію населених пунктів краю та історію місцевих храмів. Особливо хвилювався становищем церков Київського патріархату, багато спілкувався із місцевими священиками.

   Із присвятою до 2000-річчя Різдва Христового дослідив і видав такі буклети про святині Надбужжя:

 - «Свято-Покровська церква в с. Поромів» (2000 р.),

 - «Свято-Михайлівська церква с. Бужанка»,

 - «Церква Стрітення Господнього с. Морозовичі» (2002 р.),

 - «Свято-Введенська церква села Михаля»,

 - «Храм Святої Покрови Божої Матері у Нововолинську» (2003),

   2002 р. – історико краєзнавчий нарис «На кручі Бугу»,

   2007 р. – історико- краєзнавчий нарис «З ласки Божої»,

   2005 р. – був організатором наукової конференції, присвяченої 100-річчю з дня народження Леона Пучковського «Прибузький край. Історія і сучасність». Редагував перше видання вагомого доробку Леона Пучковського «Нарис історії села Літовиж», видане посмертно до ювілею автора.

   2008 р. – художньо-біографічна оповідь «Час відкривати істину» родовід Олександра Цинкаловського – патріарха волинського краєзнавства.

   Виготовив календар пам’ятних подій, фактів учасників Помаранчевої революції.

   Другим крилом натхнення Олександра Бобака була поезія. Дуже любив село, природу, людей. Був щирим, натхненним і невгамовним.

         Лиш той поет, який усе життя

         Нанизує слова на почуття –

         Шашлик готує полум’ям душі.

         Тоді ж бо і за будь яких умов

         Невидима, немислима любов

         З охотою народжує вірші.

          Свої поетичні твори підписував псевдонімом Олександр Лель. За життя він видав дві збірки поезій: 1999 р. – «Душі зізнання»; 2009 р. – «На зламі віків».

   Ще одна збірка «У храмі любові» видана посмертно у 2014 році з ініціативи його хороших друзів Марії Миколаївни Рябченюк та Галини Іванівни Приступи. Це – данина пам’яті щирому українцю, котрого немає поруч з нами уже п’ять років.

   Присутні на заході, працівники культури і освіти, оглянули тематичну виставку, на якій представлено фотографії, матеріали з преси, книги – творчі доробки краєзнавця з його дарчими підписами для Іваничівського історичного музею та землякам.

   Своїми спогадами про Олександра Бобака поділилися Людмила Войтович – начальник відділу культури, Людмила Стуга – головний спеціаліст відділу культури, Ольга Петрова – директор Іваничівської ЦБС, Лариса Недбайло – заступник директора Іваничівської ЦБС.

   Захід підготувала директор Іваничівського історичного музею Лариса Куль.

Джерело: Іваничівський історичний музей

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 1096 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]