Головна » 2015 » September » 3 » На Волині з річки Стир вже дістали човен-довбанку, якому може бути і тисяча років!
12:15
На Волині з річки Стир вже дістали човен-довбанку, якому може бути і тисяча років!
На Волині з річки Стир вже дістали човен-довбанку, якому може бути і тисяча років!

   Унікальну знахідку виявили за селом Старосілля, що у Маневицькому районі, місцеві рибалки. Цього року особливо посушливе літо сприяло тому, що міліють не тільки криниці, річки – навіть озера! То ж коли рівень води у Стиру за Старосіллям значно впав, чоловіки і побачили у воді щось велике, але не схоже на звичайну колоду... Це виявився човен довжиною 12 метрів! Такі човни називають довбанками, бо вони видовбані вручну (!) з цілого стовбура дерева. Наразі це дуб, якому може бути і тисяча років. Бо до такого розміру дерево росте не одне століття. Та ще його перед роботою мали літ зо сто морити у воді, аби човен був міцніший.

   На Волині вже траплялися подібні знахідки, бо човни-довбанки були одним із видів транспорту для наших предків. У Волинському краєзнавчому музеї є дві довбанки, на 5 і 7 метрів, але вони відносяться до 17 і 18 століть.

   Недавно довбанку віднайшли і на Любешівщині, але човен має тільки три з половиною метри уздовж. Тому старосільський є сенсацією, адже наразі в Україні подібних не знаходили. У ширину він – 75 сантиметрів, у глибину – до метра. Доки не буде зроблено відповідних експертиз, вік човна назвати важко, можна тільки припускати (за віком дерева і довжиною човна), що йому не менше півтисячі років. З річки Стир човен, який прекрасно зберігся, бо ґрунти тут – торф’яні, що сприяє консервації дерева, дістав директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

   Це ж треба було організувати транспорт, кран, робітників... Обласні чиновники від культури тим не дуже, як кажуть, заморочилися. Петро Хомич знайшов у Маневичах приміщення, де човен може чекати на свою реставрацію, і справа ця дороговартісна. Отож наразі шукають меценатів, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Фото з facebook-сторінки Володимира Чопюка

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 1066 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]