Головна » 2014 » October » 9 » Міжнародний день вчителя в Затурцівському музеї.
17:01
Міжнародний день вчителя в Затурцівському музеї.
Міжнародний день вчителя в Затурцівському музеї.

   У неділю, 5 жовтня 2014 року, в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського з нагоди Дня вчителя відбулося свято. На дійство музейні працівники та просвітяни осередку “Джерело” запросили вчителів-пенсіонерів, які працювали в Затурцівській середній школі, та нинішніх педагогів цього навчального закладу.

   Спочатку відбулась презентація виставки “Серця, віддані дітям”. В експозиції представлені унікальні матеріали про історію шкільництва у Затурцях, вчителів і випускників Затурцівської школи, їх трудові відзнаки та учнівські нагороди. Цікаво оформлені робочі місця вчителя й учня. Показано різні зразки підручників, письмове приладдя, наочні посібники, роздатковий матеріал, стару шкільну форму. Найбільше зацікавлення викликали фото педагогічних колективів Затурцівської середньої школи різних років, адже кожен відвідувач знайшов на тих знімках себе у молодому віці. Виставка оформлена матеріалами з домашніх архівів колишніх учителів і їх дітей. Найбільше експонатів передав учитель історії, відомий краєзнавець Харитон Пилипович Сегейда. Зібрані ним матеріали є унікальною колекцією, тому що висвітлює різні сторони шкільного життя протягом багатьох років.

   Після огляду експозиції, обміну враженнями продовжено спілкування в конференцзалі. За сценарієм, підготовленим просвітянкою Ушаковою Галиною Людомирівною, відбувся вечір спогадів “Минулих років відгомін”. Спочатку ведучі привітали іменинників зі святом. Потім наші вчителі поділилися своїми спогадами про своє шкільне навчання, вибір професії, вступ до вузів, перше місце роботи, своїх учнів. Особливо цікаві розповіді вчителів-пенсіонерів Харитона Пилиповича Сегейди, Зінаїди Дмитрівни та Анатолія Івановича Музик, Марії Павлівни Мельничук, Галини Яківни та Олександра Борисовича Доскучів, Галини Федорівни Шевельової, Анатолія Івановича Улянчука, Анатолія Івановича Мельничука, Ольги Йосипівни Павлось, Віри Федорівни Марковської, Тамари Іванівни Герасимчук.

   Розповіли про свої студентські роки, перше місце роботи, особливості роботи в школі у наш час і теперішні вчителі, які відвідали наш музейний заклад: директор Затурцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені В.К.Липинського Михайло Антонович Кушнір, завуч школи Ірина Борисівна Бойко, вчитель зарубіжної літератури та російської мови Людмила Віталіївна Кушнір, вчитель інформатики Анатолій Миколайович Глова. Як виявилося, всі наші вчителі – місцеві або вихідці з інших областей України, які, отримавши направлення в нашу школу, залишилися тут назавжди. На запитання ведучих вечора всі відповідали, що не шкодують щодо вибору професії та назавжди зріднилися з Затурцями.

   Кожен з нас, дорослих, повертаючись спогадами у свої шкільні роки, аж тепер може уявити, наскільки важко працювати у школі нині, не кажучи вже про часи повоєнні. Адже навчання – це двосторонній процес, вчитель навчає, а школяр вчиться. Саме завдяки педагогічному колективу, який склався в Затурцівській школі, протягом тривалого часу наші учні займають призові місця на обласних та всеукраїнських олімпіадах, а випускники стають студентами багатьох престижних вузів України. Можна стверджувати, що завдяки затурцівським педагогам багато випускників цієї школи свідомо обирають учительський фах і продовжують шляхетну справу виховання підростаючого покоління.

Віра Чопко,

молодший науковий співробітник

Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 899 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]