Головна » 2015 » September » 1 » Маневицький краєзнавчий музей може поповнитись унікальною знахідкою, яку виявлено на Маневиччині
11:42
Маневицький краєзнавчий музей може поповнитись унікальною знахідкою, яку виявлено на Маневиччині
Маневицький краєзнавчий музей може поповнитись унікальною знахідкою, яку виявлено на Маневиччині

   При візуальному огляді місця події в урочищі Лєліхувий куток (Гострий Кут), у гирлі річки Стир, в південно-західній частині села Старосілля на відстані 3.5 км від центру села, було виявлено предмет схожий на човен.

   При більш детальному огляді було виявлено що на прибережній смузі на глибині приблизно 3 метри було зафіксовано виїмку ґрунту за допомогою землерийної техніки, котлован довжиною 15 м. і шириною 5 м., На дні котловану знаходиться човен-довбанка довжиною до 12 метрів, шириною 75 см. а висотою 95 см., товщина борту 7-8 сантиметрів, глибина самого човна до метра.

   Після огляду науковців човен-довбанка невизначеного часу є щойно виявленою рухомою археологічною знахідкою і згідно чинного законодавства підлягає збереженню і передачі до Музейного фонду України, а проведені земляні роботи які оголили човен є грубим порушенням чинного законодавства.

   За попередніми висновками хочу сказати, що вік знахідки – може сягнути до п’ятсот років, але є також припущення, що її могли використовувати і стародавні слов’яни. Тоді можна говорити і про тисячу літ. Точну дату виготовлення човна вдасться визначити тільки після проведення радіовуглецевого аналізу, який триватиме певний час.

   Всіх небайдужих людей, патріотів Волині та Волинського Полісся просив би фінансової допомоги для підняття, а потім консервації та збереження в експозиції Маневицького краєзнавчого музею унікальної знахідки, яка має велику наукову цінність.

   Маю милу надію на порозуміння і допомогу.

Директор Маневицького краєзнавчого музею П.М.Хомич

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 1509 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]