Головна » 2014 » August » 20 » Художній музей запрошує на презентацію альбому „Промінь воскресіння”.
21:57
Художній музей запрошує на презентацію альбому „Промінь воскресіння”.
Художній музей запрошує на презентацію альбому „Промінь воскресіння”.

   28 серпня 2014 року о 15.00 год. в Художньому музеї відбудеться презентація альбому «Промінь воскресіння. Василь Григорович Парахін і його школа народного малярства у селі Журавники на Волині».

   Книга знайомить читача із творчою діяльністю Василя Григоровича, засновника школи народного малярства у селі Журавники Горохівського району. На сторінках видання представлено фоторепродукції із творів вчителя та його вихованців, фотозйомка краєвидів де вони творять і живуть. Осмисленню результатів праці Василя Парахіна, його власного методу навчання дітей, його самовідданого служіння Україні присвячено статті, які розміщені на сторінках альбому. Автори статей: Навроцька З.М., мистецтвознавець, автор-упорядник альбому; Селівачов М.Р., доктор мистецтвознавства, професор; Сагайдак М.Р., кандидат історичних наук, лауреат Державної премії України. Художнє оформлення, дизайн альбому здійснено фотохудожником Віктором Чухраєм, дизайнером Ольгою Щербою.

   В альбомі використано авторські тексти із щоденників Василя Парахіна та записи із книги відгуків виставки «Промінь воскресіння».

   Презентація альбому – завершальна акція великого культурно-мистецького проекту, який триває майже десять років.

   Мета проекту: вивчення, розвиток, популяризація українського традиційного мистецтва.

   Куратор проекту: мистецтвознавець Зоя Навроцька. Учасники проекту: працівники Художнього музею Олена Старикова, Дмитро Зінько, працівники Луцького училища культури і мистецтва ім. Стравінського Софія Пасюк, Руслана Вронська, Іван Щур, Володимир Мискевич.

   В межах проекту учасниками було здійснено ряд експедицій на хутір Черуковатиця та у село Журавники для вивчення історичного середовища і досвіду роботи Василя Парахіна з учнями.

   Результатом наукових досліджень стала участь Навроцької З.М. у наукових конференціях та публікація зібраних нею матеріалів у наукових збірниках, статті у періодичних виданнях, виступи на радіо та телебаченні, а також вступна стаття та інша текстова робота під час видання книги.

   Завдяки Віктору Чухраю здійснено чудову фотозйомку та створено об’ємний фотоархів про діяльність Василя Парахіна та його школу народного малярства у селі Журавники.

   Значною сторінкою проекту була виставкова діяльність. В період від 2004 по 2014 рік створено ряд виставок, кожна з яких стала яскравою подією художнього життя України.

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 927 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]