Головна » 2014 » Квітень » 16 » Юна художниця презентувала свої картини у Торчинському музеї.
13:09
Юна художниця презентувала свої картини у Торчинському музеї.
Юна художниця презентувала свої картини у Торчинському музеї.

   Уже певний час у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбувається виставка картин учениці 11 класу Воютинської ЗОШ Світлани Сіжук, яка виховується у прийомній сім’ї Прусів с.Сьомаки (мама Марія Антонівна Прус).

   Незважаючи на те, що малюнки виконані юною художницею, вони часто привертали увагу відвідувачів музею. Найперше, картини вражали своїм «розмахом», адже більшість із них великоформатні, до того ж виконані фарбами на полотні або спеціальних дошках. Тематична спрямованість теж свідчить про серйозний, дорослий підхід до справи. Чимало робіт на історичну тематику. Можна виділити Шевченківські картини (портрет Тараса Шевченка, «І буде син, і буде мати…» за мотивами відомої поезії Кобзаря), історично-побутові («Українське село XVII – XVIII ст.»), і власне історичні, які відображають героїку України і Волині минулих віків (портрет Роксолани, картина «Бій козаків з татарами на кручі»). Заслуговують на увагу пейзажі, яких теж багато. На різних полотнах передаються краса волинського лісу, чарівні польові та присадибні квіти. І все ж, найбільше на виставці (та й у доробку юної художниці) малюнків на релігійну тематику, а саме ікон. Тут і зображення Ісуса Христа («Воскресіння Ісуса»), Божої Матері («Божа Матір Гваделупська», «Божа Матір Семистрільна» і ін.). На окремих картинах – Великомучениця Варвара, архангели Гавриїл та Михаїл.

   Для того, щоб оглянути роботи і поспілкуватися з автором, у Торчинському музеї було організовано презентацію виставки, яка відбулася 10 квітня. Прибули учні та вчителі середніх класів Воютинської і Торчинської шкіл. Вступним словом захід розпочав автор цих рядків. З оцінкою малюнків виступили доглядач музею, художниця Ніна Фесенко, викладач студії «Чарівний пензлик» районного будинку школяра Ірина Гордійчук. Автор картин Світлана Сіжук коротко презентувала їх присутнім, поділилася планами на майбутнє. Марія Прус, мама юної художниці, розповіла про те, як створювалися окремі з цих робіт, де вони виставлялися і т.д. Під час заходу неодноразово звучали слова подяки і Світлані, і Марії Антонівні, адже саме завдяки їй учениця отримала можливість розвивати свій талант, творити і презентувати малюнки на виставках, конкурсах. За велику самовідданість у відношенні до дітей Марії Прус особливо дякувала представник управління у справах дітей Луцької райдержадміністрації.

Олександр Мельник,

директор Торчинського народного

історичного музею імені Григорія Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 909 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]