Головна » 2014 » Квітень » 7 » Барви волинської писанки у музеї (ВІДЕО, ФОТО).
12:48
Барви волинської писанки у музеї (ВІДЕО, ФОТО).
Барви волинської писанки у музеї (ВІДЕО, ФОТО).

   7 квітня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Барви волинської писанки», приуроченої до 20-річчя обласного конкурсу писанкарства та 85-річчя музею.

   Для огляду представлені писанки з колекції музею, виконані на шкаралупах курячих, перепелиних та страусиних яєць. Хронологічні межі виготовлення таких писанок ‒ 70-рр. ХХ ст. ‒ поч. ХХІ ст. Окрім традиційного воскового розпису, експонуються шкрябанки, мальованки, а також творчі писанки, оздоблені бісером, вирізуванням, аплікацією природними матеріалами тощо.

   На виставці демонструється невелика кількість робіт майстрів-писанкарів з інших регіонів України, що зберігаються у фондах музею. Доповнюють її фотоілюстративні матеріали, зокрема фотографії переможців конкурсів «Волинська писанка третього тисячоліття», плакати «Волинська писанка» студентів кафедри дизайну Луцького національного технічного університету.

   Тематично виставка складається із восьми експозиційних розділів, у яких висвітлюються: способи орнаментування та символіка, використання природних барвників; особливості писанкового розпису в інших регіонах України; інновації та сучасні тенденції у виготовленні творчих писанок на Волині. Подані роботи переможців та учасників обласних конкурсів писанкарства.

   Мета виставки – показати відвідувачам колекцію писанок Волинського краєзнавчого музею, ознайомити лучан та гостей міста із набутими досягненнями у поширенні та розвитку писанкарського мистецтва краю, сприяти спілкуванню та обміну досвідом між майстрами і аматорами,  популяризувати їх творчість.

   Партнером створення виставки є кафедра образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, творчі роботи студентів якої також експонуються у музеї.

   Урочиста подія пройшла у формі інтерактивної екскурсії для учнів 2 та 4 класів ЗОШ №25 м.Луцька. Школярі мали можливість отримати не лише нові знання про писанкарські традиції нашого краю, а й взяти участь у виконанні цікавих завдань, розмалювати ескіз великоднього яйця, побачити як розписує писанки майстер Тетяна Тищенко. Для гостей виступив гурт «Щебетушка» та «Волиняни» Луцької музичної школи №3.

   Враження перших відвідувачів виставки зафіксовані на світлинах Леоніда Максимова.

Оксана Березко,

молодший науковий співробітник

відділу етнографії та народних промислів

 

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 749 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.6/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]