Головна » 2014 » August » 27 » 365-ту річницю від часу утворення козацької держави Б.Хмельницького відзначили в музеї селища Торчин.
20:49
365-ту річницю від часу утворення козацької держави Б.Хмельницького відзначили в музеї селища Торчин.
365-ту річницю від часу утворення козацької держави Б.Хмельницького відзначили в музеї селища Торчин.

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового 14 серпня відбувся захід до відзначення важливої події в історії нашого народу – 365 років від заснування Гетьманщини або Війська Запорозького – козацької держави під проводом Богдана Хмельницького. Хоч договір не відображав реальний стан справ на 1649 рік, але засвідчив повну спроможність українського козацького державотворення.

   На заході були присутні учні середніх і молодших класів Торчинської, Усічівської та Луцької шкіл, які відвідують Інтернет-центр бібліотеки для дорослих селища Торчин. Спрямувала дітей на екскурсію завідувач бібліотекою Оксана Мельничук.

   Із розповідей автора замітки учні дізналися про те, які події передували початку Національно-визвольної революції 1648 – 1657 років та утворенню козацької держави «Війська Запорозького». На початку коротко торкалися питань литовсько-польського періоду, початку існування козацтва та його боротьби наприкінці 16 – у першій половині 17 століть. Після цього слухали про козацькі перемоги під Жовтими Водами, Корсунем, Пилявцями, а також про визначальну роль гетьмана Богдана Хмельницького та його сподвижників. Найбільш детально діти дізналися про героїчну боротьбу козаків під Збаражем і Зборовом та підписання Зборівського договору, в результаті якого була утворена Гетьманщина.

   В ході розповіді до уваги учнів пропонувався коментований огляд книги «Україна – козацька держава» та інших багато ілюстрованих книг. Насамкінець усі разом переглянули анімаційний фільм про Збаразько-Зборівську кампанію з циклу фільмів «Історія України».

   Під час заходу діти згадували вже вивчені сторінки історії України, показували вміння проводити історичні паралелі – від козацтва через січових стрільців і вояків УПА до Героїв Небесної Сотні і військовослужбовців, які сьогодні борються за те, щоб Україна була Вільною, Соборною, Єдиною, Незалежною державою. Герої не вмирають!

Олександр Мельник,

директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 901 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]