Головна » 2014 » June » 26 » 26 червня – 25 років від дня заснування Ковельського історичного музею (1989).
10:21
26 червня – 25 років від дня заснування Ковельського історичного музею (1989).
26 червня – 25 років від дня заснування Ковельського історичного музею (1989).

Музейні працівники Волині щиро вітають

колектив Ковельського історичного музею

з 25-річним ювілеєм

та зичать міцного здоров’я,

творчої наснаги та нових здобутків на ниві

музейництва та історичного краєзнавства Волині,

збереження, дослідження та популяризації

історико-культурної спадщини Ковельщини!

Довідка:

Ковельський історичний музей є культурно-освітнім та науково-дослідним закладом, головною скарбницею пам'яток матеріальної і духовної культури, пов'язаних з історією міста Ковеля та Ковельського району.

26 червня 1989 року згідно Наказу управління культури виконкому обласної Ради народних депутатів було створено Ковельський історичний музей, як відділ Волинського краєзнавчого музею. З лютого 1992 року музей передано Ковельському міському відділу культури.

Музей знаходиться в одноповерховому будинку в центрі міста. У 60–80-і роки ХХ століття тут функціонував народний музей В. І. Леніна на громадських засадах, в експозиції якого частково висвітлювалась історія міста Ковеля.

Першим директором Ковельського історичного музею була Розумейко Марія Миколаївна. З 1990 року музей очолює Матвійчук Маргарита Євгенівна.

Експозиція Ковельського історичного музею розгорнута в шести музейних залах загальною площею 249,05 кв. м. і складається з розділів: "Традиційне волинське народне вбрання кінця ХІХ – початку ХХ століття", "Геологічна історія та будова території Ковельщини", "Ковельщина від найдавніших часів до Київської Русі та Галицько-Волинського князівства", "Край у складі Литовсько-Польської держави", "Ковельщина у складі Російської імперії (період до 1917 р.)", "Ковельщина в період Першої світової війни", "Ковельщина в роки ІІ Речі Посполитої", "Ковельщина в роки Великої Вітчизняної війни", "Післявоєнна відбудова і розвиток міста та району до середини 80-х років ХХ століття", "Край на шляху Незалежності".

На 1 січня 2013 року на обліку в музеї налічується 6100 експонатів, серед них 495 етнографічних речей, 175 зразків образотворчого мистецтва, цілий ряд предметів природничого та історичного характеру.

До найдавніших пам'яток, які представлені в музейній експозиції належать зразки гірських порід, знайдені на території Ковельщини, кістки вимерлих тварин Юрського періоду, крем'яні вироби мідно-кам'яної доби. Чимало експонатів представляють Ковельський район – етнографія, речові матеріали, починаючи з ХІ століття: прикраси, писало, зброя (ХІ століття та кінець ХІV століття), козацькі речі, робочий ковальський міх та наковальня (кінець ХІХ століття), ковальський механізм (початок ХХ століття), речі членів Ковельського окружкому КПЗУ та речі виготовлені в концентраційних таборах політв'язнями засудженими за зв'язок з ОУН–УПА та інші.

У музейній експозиції є речі, передані жителями міста Ковеля. Це піаніно Київської фабрики "A. Stpobl" (кінець ІХ століття), дзеркало (початок ХХ століття), годинники настінні і кишенькові (середина ХІХ століття), срібне та мідне кухонне начиння, зброя періоду війни 1812 року, Першої та Другої світових воєн, чимала нумізматична колекція початку ХІХ століття. Ряд експонатів передано з Уховецького народного історичного музею.

Музей презентує колекцію самоварів, скляний, керамічний та мідний посуд, починаючи з середини ХІХ століття.

В експозиції знаходяться стародруки релігійного змісту, Євангеліє кінця ХVІІІ століття, Біблія ХVІІІ століття, церковна періодика 1924–1938 років.

Гордістю музейної збірки є колекція фотокарток відомих ковельських фотосалонів: Епштейна, Цигельмана, Левіна, Терери, Ковальчука, Сосни та ін. (кінець ХІХ століття – 1939 рік), альбом ескізів австрійського художника Вайса, художні листівки вид. Г. Гануляка із серії "Волинські види і типи", поштові видові листівки вид. К. Харбауера (Відень-Лейпціг), вид. О. Пфайфера (Берлін), вид. Др. Тренклера і К0(Лейпциг), вид. К. Манделя та І. Готліба, О. Суворіна і Ко(Москва).

Працівники музею ведуть пошук нових матеріалів та досліджують теми: "Ковельщина під владою Польщі та Литви після укладення Люблінської унії", "Українська державність 1917–1920 років", "Ковельщина у складі Польщі до середини вересня 1939 року" та ін.

Науковці Ковельського історичного музею організовують виставки, серед яких: до річниці від Дня народження Т. Г. Шевченка та Лесі Українки, творів молодих ковельських художників, вишивальниць, до пам'ятних і знаменних дат краю.

Одним з важливих напрямків роботи Ковельського історичного музею є комплектування фондів – основи для вдосконалення експозиції. За останні роки музейна збірка суттєво наповнилась предметами домашнього начиння, якими користувались ковельчани в радянські часи (радіоприймачі, радіоли, телевізор, арифмометри, рахівниці, швейні і в'язальні машинки, метроном, друкарські машинки, м'ясорубки, ємкості скляні (сифони) для газованої води, керосинові лампи, примуси, кухлі пивні, годинники, скатертини кухонні, в'язальні речі, вишиті картини, дитячі ковзани, тощо).

У Ковельському історичному музеї є багато оригінальних та автентичних експонатів, котрі дають змогу глибше, грунтовніше пізнати історичне минуле Ковельщини, заняття його жителів у різні періоди суспільно-політичного розвитку. На базі музею проводиться систематична навчально-виховна робота серед учнівської та студентської молоді, дорослого населення, що сприяє формуванню національно-патріотичних почуттів, гордості за багату культурно-духовну спадщину Волині.

Олександр Вернидубов

____________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік. – Луцьк, 2013.

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 952 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]