Головна » 2014 » Вересень » 1 » 1 вересня 75 років від дня народження українського вченого-археолога, педагога та музейника М.М. Кучинка.
00:00
1 вересня 75 років від дня народження українського вченого-археолога, педагога та музейника М.М. Кучинка.
1 вересня 75 років від дня народження українського вченого-археолога, педагога та музейника М.М. Кучинка.

Музейні працівники Волині

щиро вітають

вченого-археолога, педагога та музейника

Михайла Михайловича Кучинка

з 75-річним ювілеєм

та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,

творчої наснаги для нових наукових видань

та вагомих здобутків на ниві

розбудови музейної справи в області

та розвитку історичного краєзнавства Волині!

Довідково:

Кучинко Михайло Михайлович народився 1 вересня 1939 р. в с.Горонда Мукачівського району Закарпатської області. Впродовж 1961–1966 рр. навчався на історичному факультеті Ужгородського державного університету. З 1968 по 1971 рр. був аспірантом відділу археології Інституту суспільних наук (нині Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича) НАН України у Львові. В 1972 р. успішно захистив під керівництвом відомого вченого, професора М.Ю.Смішка кандидатську дисертацію на тему „Населення басейнів Західного Бугу і Сяну ІХ–ХІІІ ст.”, і отримав диплом кандидата історичних наук за спеціальністю „Археологія – 07.00.04”. Після аспірантури був направлений на роботу до Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. Працюючи там на посадах старшого викладача, доцента, професора, завідувача кафедри, займався викладацькою і науковою роботою. У 1999 р. захистив докторську дисертацію на тему „Волинська земля в Х – першій половині ХІV ст.”. В ній було розглянуто та науково проаналізовано понад 800 археологічних пам’яток: міст, городищ, селищ, могильників і скарбів.

М. Кучинко є активним краєзнавцем, членом Волинської організації Національної спілки краєзнавців України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Він брав участь у більшості краєзнавчих конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся» і за межами Волині та України. Його наукові праці продовжують кращі традиції вітчизняних археологів, які досліджували край і, зокрема, волинян Я.Фітцке, О.Цинкаловського. Зокрема, лише за останні п’ять років він видав їх понад 30. Серед публікацій вченого є кілька посібників, монографій, статей про археологію та історію Волино-Поліського краю. Крім авторських, кілька книг видані у співавторстві.

Президія Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України розглянула особистий внесок М. Кучинка у дослідження, вивчення та популяризацію історії та культури рідного краю і представила доктора історичних наук, професора Михайла Михайловича Кучинка на здобуття обласної премії імені Олександра Цинкаловського, яку він одержав у 2009 р. Як вчений і краєзнавець він часто виступає на радіо і телебаченні з питань дослідження та охорони пам’яток археології, є автором багатьох статей у пресі. М.Кучинко за роки своєї діяльності створив на Волині археологічну школу, завдяки якій відбувається подальший процес археологічного дослідження краю. Багато експонатів та археологічних матеріалів було передано Волинському краєзнавчому музеєві. Він є автором експозиції Музею археології Волинської області, який діє при Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки і є одним з найкращих музеїв серед вищих навчальних закладів України з статусом «зразкового». Сьогодні Михайло Михайлович розширює та оновлює Музей археології Волині. Він на високому рівні проводить заняття і очолює кафедру археології, давньої та середньовічної історії України.

Геннадій Бондаренко

_________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2013. – С. 137-138.

Категорія: Музей археології Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1152 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]