Головна » 2014 » August » 15 » 15 серпня – важливий особистий ювілей у волинської художниці Валентини Михальської (ФОТО, 2 ВІДЕО).
00:00
15 серпня – важливий особистий ювілей у волинської художниці Валентини Михальської (ФОТО, 2 ВІДЕО).
15 серпня – важливий особистий ювілей у волинської художниці Валентини Михальської (ФОТО, 2 ВІДЕО).

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

сердечно вітає

волинську художницю,

кавалера ордена княгині Ольги

Валентину Михайлівну Михальську

з важливим життєвим ювілеєм,

висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну співпрацю з обласним музеєм,

невтомний мистецький пошук і талант

та зичить міцного здоров’я, довгих років життя,

творчого натхнення і невичерпної наснаги

для поповнення мистецької скарбниці рідного краю,

долучення волинян до світу прекрасного!

Довідково:

Валентина Михайлівна Михальська народилася 15 серпня 1964 року у селі Хворостів Любомльського району Волинської області в селянській родині. У 1971 році пішла в перший клас місцевої школи. Однак через погіршення стану здоров’я продовжила навчання в Костопільській школі-інтернаті на Рівненщині. З 1976 року в зв’язку з важкою недугою Валентина втратила здатність ходити і повернулася в рідне село. Освіту здобувала самотужки, захоплювалася малюванням. Рівненський самодіяльний художник Михайло Найдьонов, помітивши зародки мистецького таланту, порекомендував більше малювати з натури. Активно займається малюванням з 1985 року.

У творчому доробку Валентини Михальської – понад 1200 робіт у жанрах портрету, пейзажу, натюрморту, іконопису, створення картин релігійного змісту, виконаних олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, тушшю, в техніці монотипії. Найбільше працює акварельними фарбами. „У своїй творчості художниця щира й безпосередня, – стверджує дослідниця Тамара Левицька. – Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати”.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася в Луцьку 1991 року. Всього художниця мала понад 40 персональних виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Італії, Польщі. Творчий доробок Валентини Михайлівни мали можливість бачити жителі Любомля, Луцька, Києва, Хмельницького, Рівного, Костополя, Ковеля, Шепетівки та інших міст та сіл, а за сприяння культурно-виставкового центру „Райдуга” з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся виставковий тур містами України (Запоріжжя, Вознесенськ, Нова Каховка, Кривий Ріг, Львів).

Персональна виставка Валентини Михальської у Ковельському міському культурно-просвітницькому центрі (2009 р.):

Персональна виставка Валентини Михальської у Волинському краєзнавчому музеї (14 серпня 2014 р.):

Валентина Михальська брала участь у ІІІ Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін Республіки Польща, а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах „Премія Миру”, що відбувалися в Італії. Була учасницею міжнародних конкурсів екслібрису, присвячених Леонардо да Вінчі і Данте Аліг'єрі в Італії.

Валентина Михайлівна – перший лауреат обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994 р.), присудженої їй за створення серії волинських пейзажів і натюрмортів у 1992-1993 рр.

З 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва в Хворостівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Любомльського району.

У творчому доробку Валентини Михайлівни – книжкові ілюстрації та дитячі розмальовки „Малювала киця хату”, „Колобок”, „На подвір’ї у бабусі”. Зокрема, у 1998 році видана збірка поезій Анатолія Махонюка „Дощу мелодія блакитна” з графічними ілюстраціями В.Михальської, а в 1999-ому – збірка поезій Євгенії Лещук „Вершина”, частково проілюстрована художницею у 2000-ому – „Загадайлівка” Миколи Онуфрійчука (м. Луцьк), у 2002-ому – „Лілея” Лесі Українки, у 2005-ому – „Рукавичка” Юрія Герасимчука, у 2006- ому – „Про мишку і Мурку” Галини Ушакової та „У громі неба” Наталії Сосенко (м. Рівне), у 2008-ому – „Дорога до обрію” Ніни Шаварської (м. Київ), у 2009-ому – „Давай дружити” та в 2012-ому – „Мартинові щедрування” Валентини Штинько (м. Луцьк), „Казки діда Власа” Анатолія Щура (м. Рівне).

У 2003 році Валентина Михальська презентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки „Червоне і чорне”. У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві „Християнське життя”, мисткиня сповна виявила свій талант у цілій серії графічних робіт. В цьому ж році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію імені Валентини Михальської. Її вручали молодим художникам Волині впродовж декількох років. У 2006 році побачила світ авторська дитяча книжка віршів Валентини Михальської „Казка оживає знов” з кольоровими ілюстраціями художниці.

У 2004 році відбулася виставка художниці у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж році Валентина Михальська нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. За активне творче життя, значний внесок в естетичне вихання молоді, особистий внесок у розвиток української культури художниця відзначена багатьма державними дипломами і грамотами. Її твори зберігаються в приватних та музейних колекціях України, у Волинському, Любомльському краєзнавчому музеях та Колодяжненському літературно-меморіальному Лесі Українки.

Валентина Михальська – почесний член жіночого київського клубу „Волинянка”, який об’єднує жінок – членів Міжнародного громадського об’єднання „Волинське Братство”.

Мисткиня живе і працює в с. Хворостів. Протягом останніх років місцева сільська рада втілює в життя ініціативу Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування „Через терни долі – до народного визнання” (Світ через призму мистецтва народної художниці Валентини Михальської), метою якої є облаштування творчої майстерні Валентини Михальської та її забезпечення.

Анатолій Силюк

_______________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2013. – С. 125-127.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1353 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]